По-малко известният близнак на Джордж Бест

Стан Боулс имаше талант за големи неща, но не подминаваше пункт на букмейкърите, пъб и хубаво момиче

Sportinglife
Sportinglife 13:00 ч., 28 Окт 2016
0
7944

"Един ден пиехме по питие с Джорджи Бест и той ми каза: Има моя статуя в Белфаст. Аз му отвърнах: А моята е пред офиса на "Ладброкс" (компания за залози)!".

Това е изречение от автобиографията на един от най-колоритните типове, играли някога с топка в краката по английските терени.

Тези, които са го гледали, твърдят, че е бил и един от най-талантливите, като Бест. Двамата се погаждат добре и заради сходния си стил на игра, и заради мирогледа им, който е "живей днес, утре няма значение".

Стан Боулс, който успява да конкурира Бести по заглавия на последните страници на вестниците през 70-те в Англия, е изключителна фигура.

Прези 5 години феновете на Куинс Парк Рейнджърс го избраха за най-добрия играч в историята на клуба. "Това ми стига", казва днес, когато се бори с Алцхаймер, но не и с пороците си.

"Няма смисъл да опитвам да спра хазарта, няма начин да стане - обяснява Боулс. - От първия ден, когато бях на 16 и влязох да заложа, не мога да пропусна нито един пункт на букмейкъри, покрай който минавам."

А какво му е струвало това в живота? "Нищо особено, освен един куп пари и три брака", отвръща в типичния си стил човекът, който караше феновете да го обичат лудо и мразят диво през 70-те по стадионите на Англия.

Роден в Манчестър, израснал в Сити и сочен за един от големите таланти в супер отбора на небесносините с Родни Марш и Франи Лий, но ... тръгнал по грешния път още тогава.

Грешен? Стан не мисли така.

"По цял ден обикалях из пъбовете и събирах залозите на една банда от Манчестър, не бе законно, но бях напълно обсебен. Така спрях да ходя на тренировки и Сити ме освободи. Не ми пукаше."

След кратки периоди в долните дивизии в Карлайл, Бери и Крю, подписва с Куинс Парк Рейнджърс през 1972-ра, за да създаде на мига велико партньорство в атака с новия капитан на Англия по това време - Джери Френсис.

Стан е невероятен тип на терена и извън него. Феновете го обожават, съотборниците му се заливат от смях, а мениджърите му си скубят косите.

Пристига на стадиона в 14,45 ч местно време, едва 15 минути преди мача. Дотогава е на близкия стадион за надбягване с кучета в квартала Уайт Сити, където е залагал от сутринта.

Слага екипа и излиза да играе, като още в първите минути застава на тъчлинията откъм централната трибуна на "Лофтъс Роуд" и започва да пита свои приятели в първите редове как вървят гонките. Между разговорите прави по някой дрибъл, асистира, вкарва - каквото си поиска.

"Мениджърът Дейв Секстън беснееше и крещеше защо идвам 15 минути преди мача - разказва Боулс. - Обяснявах му, че това за мен е като неделен мач с приятели в парка, няма грижи."

Съотборниците му знаят за лудостта му по залозите, някои се включват в играта.

"Нарочно заставах на близката греда при някои корнери, въпреки инструкциите на мениджъра - разкрива в автобиографията си Стан. - Ако топката бе подадена към мен, просто си слагах главата и чистех в корнер. Защото бяхме заложили с момчетата на това да има много ъглови удари. Не съм поставял победата на отбора под въпрос така, просто се забавлявахме."

Велика случка, която и до днес се разказва в пъбовете край стадиона на КПР.

Преди корнер за съперника при гостуване на Мидълзбро, Стан се навежда и взима от земята програмка за мача. Феновете от тази трибуна не спират да го освиркват и програмката май е хвърлена точно по него.

Започва да я разлиства, а в това време топката лети над наказателното поле, но Боулс е толкова вглъбен, че изобщо не гледа към нея... Направо дразни стадиона, който иска да го линчува.

Друг култов момент, пак заради залози. Куинс Парк е във втора дивизия и гостува на Съндърланд, който 4 дни по-рано е спечилил Купата на ФА и я е изложил пред централната трибуна на "Рокър Парк", за да и се радват феновете.

В средата на първото полувреме Стан Боулс дриблира и изненадващо не центрира, а стреля към... трофея. "Излетя във въздуха, добрата стара купа", както казва самият той. Феновете полудяват и започват да го обиждат и освиркват.

Стан отвръща с два гола, а след края тича към съблекалните, за да не го набият. Оказва се, че се е обзаложил със съотборници, че ще събори купата с топката!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията