10 гола, разтърсили "Васил Левски" през XXI век

Бербатов, Мартин Петров, Йордан Минев и Мариан Огнянов са в списъка

Sportinglife
Sportinglife 12:00 ч., 02 Ное 2016
0
3943
Lap.bg

Голът на Месут Йозил се превърна в огромен интернет хит, претворен в gif-чета, мемета, видеа и фотоси с всякакви творчески намеси и максимално използване на възможностите на софтуери. Вайръл, така да се каже.

Попадението на световния шампион с Германия си беше футболна поезия, като разтърси стадион "Васил Левски" и отекна в цяла Европа.

Но за 15 години от новия век на тази арена, която продължава да е биещото сърце на българския футбол, е имало далеч по-паметни и важни голове. 

Подбрахме 10, като не е търсено класирането им по красота и изящество - а този на Йозил със сигурност би бил в челото, ако бе така.

Не - това са десет гола, които разтърсиха футбола ни за добро или лошо. За тях се говори дълго, промениха посоки на развитие на клубове и национален тим, или просто взривиха вулкан от емоции.

10. Яри Ниеми, Тампере срещу Левски

Не подценявайте значението му - беше гръмовно. Левски бе загубил първия мач с 0:1 във Финландия и реваншът се очертаваше мъчен. След участие в груповата фаза на Шампионската лига година по-рано, "сините" на Станимир Стоилов имаха нужда да запазят инерцията, да завъртят колелото, както се казва.

Вместо това се спънаха в непретенциозния тим - ново 0:1 с гола на Ниеми, затваряйки си вратата преди мачове с Розенборг за влизане в групите, които спокойно можеха да бъдат спечелени.

Ключов момент в новата история на Левски.

9. Клейтън Фалия, Малта срещу България

Най-тъмният миг на националния в едно като цяло доста мрачно и негативно откъм резултати десетилетие. Отборът на Малта дойде в София, след като никога не бе печелил точка на българска земя.

Голът на Фалия в 49-ата минута донесе чудото, а и струваше смяната на селекционера Любослав Пенев, завихрила скандали, водовъртеж от обвинения във футбола ни, който и до днес не може да се успокои.

8. Кристиано Роналдо, Реал срещу Лудогорец

Португалецът вкара от дузпа, след като преди това изпусна друга, спасена от Владо Стоянов. И това до 25-ата минута, при условие, че Лудогорец водеше.

Паметното на момента бе, че Кристиано отбеляза за първи и единствен път на българска земя, а попадението му, както и играта до края, бяха съпроводени от масово освиркване от трибуните и викове "Меси". Гол и мач, които ни вкараха в новините за няколко часа.

7. Жуниньо Кишада, Лудогорец срещу Лацио

Един от най-странните голове, виждани на този стадион изобщо. Лацио уверено си водеше с 2:0, после с 3:2, но в последните минути се стигна до това попадение, което направо взриви трибуните.

Моци изрита топката от своето наказателно поле, тя тупкаше, прескачаше играчи, размина и вратаря на гостите Маркети, отскочи и от гредата... Уникален карамбол, но трибуните направо щяха да се срутят - Лудогорец отиде на осминафинал.

6. Мартин Петров, България срещу Холандия

Един от най-вдъхновяващите голове на националния този век изобщо. Мартин тръгна отдясно - нетипично, зад центъра и тича около 60 метра, преди да забие топката с остър нисък удар във вратата на Холандия. 30 000 изригнаха в дъжда и мачът отиваше към българска победа.

Не стана - 1:1, но попадението се въртя дълго по световните канали из обзорите от Евроквалификациите.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията