Ноември, факлите и срутването на Аякс

ЦСКА събори от престола най-великия отбор на Европа в една епохална вечер

Sportinglife
Sportinglife 12:05 ч., 08 Ное 2016
0
1890

Ако на 7 ноември 1973-а интернет владееше света, а социалните мрежи бяха неговите най-верни и бързи пророци, София щеше да е вайръл темата, която да се разпространи като светкавица.

ЦСКА повали Аякс тогава. Свали от трона най-силния отбор не само на онова време, а според много класации и до днес, вероятно в цялата история на европейския футбол.

На онзи 7 ноември нямаше нито едно празно място на стадион "Васил Левски", като официалната посещаемост се води около 51 000 зрители, но е сигурно, че на трибуните има много повече.

Аякс не знае какво е да те елиминират в Европа три сезона преди този мач. Три пъти поред шампион на континента, както и на Холандия, като през месец май 1973-а вдига титлата с 23 точки аванс пред втория Фейенорд.

Наричат ги Непобедими. Бийтълси на футбола, нова ера, тотален отбор.

През въпросната 1973-а тимът от Амстердам губи два официални мача. За всичките 12 месеца. Пада с 1:2 като гост на Байерн в четвъртфинал на Купата на шампионите на 21 март, след като го е смазал с 4:0 на свой терен.

Аякс е победен и от МВВ в края на първенството на Холандия (0:1), когато е шампион и запазва играчите си за финала за КЕШ, където е надигран Ювентус.

В рамките на тази календарна година тимът на Кройф, Неескенс, Мюрен, Сурбиер и Кроол смазва Рейнджърс, Байерн, Реал и Ювентус по пътя към най-важната купа в клубния футбол, и подчинявва три пъти прекия съперник за върха в Холандия - Фейенорд.

Паралелно, ЦСКА е пълен доминант във футбола у нас с три поредни титли, последната спечелена с 8 т. аванс пред Локомотив (Пд) през месец май същата година.

Преди да срещне Аякс във втория рунд на Купата на шампионите, българският първенец елиминира Вакер (Австрия) с 3:0 и 1:0 в двата мача. Без проблеми. Димитър Марашлиев, Петър Жеков и Георги Денев-Кучето вкарват в първия двубой, а в реванша пак Жеков бележи.

Аякс не играе в първия рунд, като по тогавашните правила на турнира шампионът пропуска първата пресявка и се включва от кръг №2.

Там чака ЦСКА с опита от година по-рано. Тогава холандските суперфутболисти бият българските армейци с общ резултат 6:1, след 3:1 в София и 3:0 у дома.

Грандът от Амстердам е домакин на първия мач този път, на 24 октомври 1973-а. Пит Кайзер вкарва победния гол и Аякс взима аванс от 1:0. Идва в София като фаворит, а тук го чака адска атмосфера.

Стадионът е пълен часове преди мача, а сред транспарантите се чете: "Сега или никога".

Малка подробност - Аякс вече е без Йохан Кройф, който на 15 август подписва с Барселона и играе последния си двубой за родния си отбор на 19 август срещу ФК Амстердам (6:1). След това капитанската лента отива на ръката на Кайзер, а отборът - все така в непроменящия се състав от дългокоси идоли, продължава да бие наред.

Аякс излиза в София с вратар Стуи, Сурбиер, Хулсхоф, Бланкенбург, Кроол, Гери Мюрен, Неескенс, Ари Хаан, Реп, Мюлдер и Кайзер. Суперотбор.

Насреща е българската машина за победи, която чака европейската си звездна нощ срещу най-силния отбор на континента.

Филипов, Иван Зафиров, Божил Колев, Цоньо Василев, Средков, Димитър Пенев (капитан), Цецо Атанасов, Никодимов, Жеков, Денев и Марашлиев.

Играта е равностойна, като холандците опитват да вкарат рано гол, който да успокои тях и да укроти стадиона. Не успяват.

Не смогват да се справят и с Жоро Денев, този луд гений по лявото крило, който прави поредния си изключителен мач.

В този период - първите години на 70-те, Кучето (наричан също и Комитата) е гледан с отворени очи от куп големи европейски отбори, но в онези години... Ясно е, че трансфер няма как да има.

Денев центрира в 68-ата минута и Марашлиев вкарва с глава. 1:0 и всичко е изравнено.

В последните секунди на редовното време вратарят Филипов започва да изпитва болки в бедрото, като на няколко пъти му е оказвана помощ, включително и в продълженията. С контузен страж и намаляващи сили, българите не отстъпват.

Аякс, известен като изключителен в кондицията и подготовката си, не успява да наложи надмощие.

Стига се и до сблъсъци на терена, мачът се изнервя, но съдията Антон Бюшели от Швейцария показва само 2 картона. Такива са времена, спречкванията и искрите по терена се приемат за част от играта.

Резервата Стефан Михайлов нанизва победния гол с удар от далеч в 115-ата минута. Любопитен детайл - холандците протестират, спорейки, че Михайлов си е помогнал с ръка при овладяването на топката. Нито един кадър не показва ясно ситуацията, но и на никой на стадиона не му пука.

Факли тогава няма, говорим за 70-те в България... Но вестниците горят ярко, като зарево над трибуните. "Васил Левски" погребва първия от трите действащи европейски шампиони, които ще бъдат елиминирани на този терен само в период от 9 години.

След Аякс ще дойде редът на Нотингам (1981) и Ливърпул (1982), все съборени от ЦСКА на националния стадион.

Но това е вечерта, в която Европа научава в шок как нейният шампион и абсолютен хегемон е сломен. Аякс пуска здравата си хватка около Купата на шампионите, като на трона за следващите три години се настанява Байерн.

ЦСКА се покрива със слава. Европейските вестници пишат за "най-трудното място за гостуване на континента", в което армейците са превърнали София и националния стадион.

Петте най-велики отбора в историята на Аякс

От Михелс и Кройф, през Ван Бастен и Рийкард, до бандата на Ван Гал

И преди тази нощ ЦСКА вече е записал немалко големи европейски победи. Ювентус, Партизан, Борусия Дортмунд... само някои от имената на подчинените преди 1973-а.

Но на 7 ноември преди 43 години "червените" постигат първия от трите си триумфа, които историята никога няма да забрави. Аякс, Нотингам, Ливърпул. Доминантите и актуални шампиони на Европа.

За тези мачове ще се говори, докато в България има поне един човек, който се интересува от футбол.

И поне едно сърце, което бие за "червената" идея.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията