Банкноти, кръв и кокаин - наркофутболът на Ескобар

Играта в Колумбия през 80-те години имаше златно поколение, титли на континента и ... смърт

Sportinglife
Sportinglife 15:00 ч., 16 Ное 2016
0
20811

По улиците на Меделин навсякъде има сергийки с малки фигурки или стикери. Един от дребните бизнеси, които все още хранят бедните хора от крайните квартали.

Исус Христос, Супермен, Спайдърмен, известните футболни герои на страната, пичовете от сериала The Simpsons и той - Пабло Ескобар. Питайте когото поискате от продавачите, да ви каже коя лепенка винаги свършва първа - Паблито.

Терорист, наркотрафикант, престъпник, масов убиец и какъвто още искате. Но той остава герой за мнозина от най-бедните в региона на Меделин, където е раздавал храна, долари и подслон в най-силните си години.

Тук обаче не е мястото на цялата история на Пабло Ескобар Гавирия. А на онази част от нея, в която футболната топка в Колумбия бе напомпана с кръв, банкноти и кокаин.

В началото на 80-те години Пабло сам играе редовно. Обожава футбола, гледа мачове и разпалено обсъжда с най-доверените си хора. Игрищата на Меделин, където той събира деца от най-бедните райони, дават на страната футболисти като Леонел Алварес, Чонто Ерера и Алексис Гарсия.

Проектът на Ескобар, който е неофициален, но с него из града и околностите се появяват стотици качествени игрища, дава на Колумбия национални футболисти.

Не е трудно да се досетите - футболът, на амтьорско и професионално ниво, се оказва идеален начин за изпиране на онези пари, които картелът "Меделин" печели в повече и трудно осчетоводява.

Всяка година милиони долари са заравяни в земята, а и немалко са били горени, за да се избегнат проблеми с данъчните.

Докато не се появява идеалната сфера за изчистване на парите - футболът.

Чонто Ерера играе 61 мача за националния, а тръгва от игрищата на Ескобар. Той разказва:

"Самият Пабло идваше понякога вечер и играеше. Обичаше да застава на лявото крило, въпреки че риташе с десния крак. Не бе атлетичен, не тичаше много, но обожаваше здравия мач и не се сърдеше при загубите."

Рене Игита и Пачо Матурана също минават пре тези школи за футбол и живот в Меделин. Двамата са близки на Ескобар до края на живота му. Посещават го и в затвора (ако палатът Ел Катедрал може да бъде наречен така), което - макар и да не е признато или доказано, е направил срещу 1 милион долара и Диего Марадона.

Леонел Алварес има 101 мача за Колумбия. Легендарен играч, който печели невиждани пари, защото е под крилото на Ел Патрон. Който вече се е досетил, че игрищата и мачлетата са хубаво нещо, но да имаш свой клуб е истината.

През 70-те Атлетико Насионал Меделин печели колумбийското първенство едва за втори път. През 80-те обаче започва ера на неподозиран успех, стигнала кулминация в най-важния трофей за всеки в Южна Америка.

Ескобар не е глупав - той не е директор, не е официално собственик, името му не фигурира никъде. Но неговите пари изграждат тази футболна машина.

"Той гарантираше спокойствието ни финансово - разкрива Матурана, треньор на Атлетико Насионал във втората половина на 80-те, а после и национален селекционер. - Задържахме играчите си с добри заплати, за да не напускат, а и взимахме чужденци."

Нещо повече - Ескобар инвестира и в градския съперник Депортиво Индепендиенте Меделин, защото не иска хората да са разделени срещу и за него заради футбол. Често е на трибуните на стадион "Атанасио Хирардот", като и до днес остават съмнения за честността на някои от дербитата на града по онова време. Все пак залозите вече са били познати в Колумбия, а Пабло е известен със страстта си да печели големи суми от тях.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията