От уиндсърфа до световната купа по сноуборд

Историята на спорта у нас, прославен в последните години от Жекова и Янков

Sportinglife
Sportinglife 17:45 ч., 14 Дек 2016
0
1806

В събота колелото се завърта.

Световната купа по сноуборд при мъжете тръгва с първия старт в Кареца на 15 декември, а големият въпрос е може ли Радослав Янков да затвърди или подобри статуса си, спечелен заедно с глобуса в миналия сезон?

Янков, вече официално сред десетте с най-много гласове за Спортист №1 на България за 2016-а, се радва на популярност с ефекта на снежната топка след триумфа си за Световната купа през март.

Той е второто голямо име на страната в света на този спорт, като с успехите на Александра Жекова и неговите, сноубордът вече "чете и чува" за себе си на български.

Стартовете при жените, където Жекова отново се състезава, тръгват в четвъртък в Монтафон, Австрия. Българката остана седма в крайното класиране за миналия сезон и спечели старт в Швейцария през март тази година.

В превюто на започващата надпревара при мъжете на сайта на FIS (Световната ски федерация), пише:

"Янков стигна от нула до герой". Да, точно както спортът в последните години от популярност само сред младежи-ентусиасти се превръща в надежда за успехи на най-високо ниво, пали отрано деца за идеята и обещава добро бъдеще на световната сцена.

Преди година точно в Кареца Радо стигна до първата си победа в Световната купа, извела го на пътя на крайната победа после.

Историята на спорта, преди да се стигне до тази кулминация, е любопитна.

Сноубордът у нас тръгва от един друг спорт "върху дъска" - уиндсърфът, набрал сериозна популярност през 80-те години в България.

Един от най-запалените по него, а и с достъп до информации и материали от чужбина в онези времена, Стефан Куманов, внася с докараните за маниаците френски издания и идеята за това какво да се кара и през зимата.

Сред тези ентусиасти е и Виктор Жеков, който тогава още не подозира, че дъщеря му Александра ще е първата голяма българска слава в сноуборда по света.

През 1989-а е истинският старт на тази "краста" у нас, като сред първите върху сноуборд по пистите в България е и Пепи Гюзелев, известен като "Пепи Щуреца" - един от легендарната банда.

Това е началото - романтично и напълно аматьорско, но пълно с ентусиазъм. 27 години по-късно България тръгва на Световната купа за мъже с надежда носителят и да я защитава. Защото е сънародник.

Преди 2 години в Сочи пък Сани Жекова остана ужасно близо до медал от олимпиада (горе), но... съдбата реши друго. Изобщо - имаме две големи имена в спорта, който тръгна от... уиндсърфа.

Радо Янков, точно както Сани, се качва на сноуборда на около 7 г. Разликата е, че при него корените са в ски спорта, тъй като идва от семейство на ски учители.

Традиционно около тази възраст децата се запалват по тази страст, тренировките и адреналина, който тя акумулира.

А ако стигнат до професионалното ниво, вече не става дума само за страст и емоция.

Говорим за състезания, гледани в над 30 държави, като примерно от четвъртък в Световната купа при мъжете ще се конкурират над 160 сноубордисти.

Спортът вече е глобален бранд, бизнес и не просто шоу.

У нас имаме вече 12 клуба, структура, състезания и много деца, които тръгват по пътя на Сани и Радо по пистите край Чепеларе, Пампорово, че и на Витоша...

БНТ HD по традиция ще излъчва стартовете в сноуборда от събота нататък.

Евроспорт също ги предава, както и италианският държавен канал RAI. В тази страна сноубордът превзема нови почитатели с невероятно бързи темпове.

В България нещата не стават толкова бързо, но... видимо интересът вече е съвсем различен.

От времето, когато Виктор Жеков получи от Франция първия борд, през битките на Сани за медал в Сочи и първите и триумфи за Световната купа от 2011-а, до голямата усмивка на Радо с кристалния глобус от март 2016-а, спортът измина много дълъг път.

И той не е завършен.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията