Денилсон - изгубеният гений

Бразилецът бе най-скъп в света, вдъхновяващ с техниката си, но кариерата му се оказа провал

Sportinglife
Sportinglife 10:15 ч., 22 Дек 2016
0
5822

От времената, когато прахоляк се вдигаше над игрището след поредния финт на Гаринча, бразилският запалянко рисува само една картина в съзнанието си.

Някой, който тръгва, клатушкайки се по крилото, прави фалшивото движение, прескачайки топката, бута я и ускорява рязко, за да остави бранителя в пълно недоумение. Гаринча е наречен Радостта на народа заради този финт (и не само).

През 1994-а, в лудостта около спечелената най-после четвърта световна купа, Бразилия се радваше и на появата на невероятно поколение млади суперталанти. Един от тях се превръщаше в любимец на нацията, а бе едва на 17.

"Левият му крак е от някаква друга планета. Десният не му трябва, само се подпира на него", описва го още тогава "О`Глобо".

Денилсон де Оливейра Араужо се е появил в тима на Сао Пауло и си проправя път към титулярно място, а отборът спечели същата година Копа КОМНЕБОЛ. Торсидата му оказа невероятна чест още след първия му сезон: Получи прякор Canhoteiro - Онзи с левия крак, носен през 50-те от една от легендите на Сао Пауло.

В следващите 4 сезона лявото крило с излъчване на слънчево момче от плажа, безпощадно тероризираше отбраните в Бразилия. Обръщането на Кройф, петички, прехвърляне на бранителите и пасове с външен фалц в стил "Пеле" - всичко това постепенно се появяват в арсенала на тийнейджъра, вече звезда.

На Копа Америка 1997 започна като титуляр и Бразилия спечели турнира. Роналдо, не кой да е, го посочи за най-ключов играч на селесао. "Съперниците не знаят как да го спрат", каза за него Феномена.

Светът вече гледа към него, а Реал Мадрид, Барселона, Интер (по препоръка на звездата си Роналдо) и Манчестър Юнайтед са готови да платят сериозни суми. Наддаването се отлага, след като Сао Пауло е в добра позиция да спечели титлата в Бразилия и обявява: Денилсон в Европа, но чак през лятото на 1998-а. Клубът си прави сметката - злато у дома, а и участие на Мондиал 98 ще вдигнат още цената на брилянта.

Влиза в шест от седемте мача като резерва на световното, а в един е титуляр. Бразилия стига до финала, но губи в Париж от Франция. Кадифеният ляв крак на Денилсон обаче е сензация, въпреки че самото първенство е разочарование за селесао - само титлата е успех в страната.

Самият Денилсон чака нов живот. Започва наддаването, като Реал и Юнайтед са считани за фаворити, а Интер има толкова пари, че може да си позволи на практика всеки играч в света.

Печели Бетис. Да, севилският Бетис. Не е ясно точно как, но клубът вади еквивалента днес на 31,5 милиона евро и го прави най-скъп играч на планетата.

Година по-рано Роналдо е отишъл в Интер за 4 милиона по-малко, а предишният рекорд държи Алън Шиърър от Блекбърн в Нюкасъл - още милион надолу.

Разликата? Че и англичанинът, и Феномена, вече са утвърдени имена на сцената. Денилсон е недоказан още в Европа суперталант.

Защо лявото крило приема сладките думи на президента на Бетис Мануел Руис де Лопера, а не офертите на клубове от най-висок калибър като Юнайтед, Реал или Барселона, и до днес не е съвсем ясно. Разбира се, не само той е имал думата. Семейство, агенти, Сао Пауло...

Много вероятно е да става дума за пари - и то много, дадени встрани от сумата, официално обявена пред света. Денилсон, който смята, че планетата е в краката му, е подтикнат към избора от хората, които движат финансовите му дела.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията