Първите 100 гола на Ливърпул при Клоп

Германецът изравни постижение №1 в историята на клуба, дело на тима на Далглиш

Sportinglife
Sportinglife 18:00 ч., 28 Дек 2016
0
1824
GETTY IMAGES

Пресконференция на Юрген Клоп, около 19,20 ч английско време, вторник - 27-ми декември.

Обикновено това е весело място, където репортерите доста се забавляват с гърления смях на германеца. Особено, след като неговият Ливърпул е отвял поредния съперник - 4:1 над Стоук.

Въпрос: "Знаете ли, че Пеп Гуардиола беше на мача?".

Отговор: "Да, разбрах. Сигурно обича да гледа хубав футбол..."

Типично по Клоповски. Всъщност испанецът бе на стадиона, защото следващият мач от Висшата лига на 31 декември е Ливърпул - Манчестър Сити.

Но къде на майтап, къде на истина... В мачовете на Ливърпул има какво да се види. Харесва ви играта или не, поне голове не липсват.

С попадението на Даниел Стъридж, оформило крайния резултат срещу Стоук, "червената" голова машина на Клоп стигна кота 100, вкарани в едва първите му 48 шампионатни мача, начело на Ливърпул.

Първият от серията падна на 25 октомври 2015-а срещу Саутхемптън на "Анфийлд", дело на Кристиан Бентеке, който вече не е в отбора.

100 гола във Висшата лига за 48 двубоя прави по 2,08 средно на мач. Впечатляващо.

Германският мениджър изравни Кени Далглиш в списъка с треньори на Ливърпул, достигнали най-бързо сто попадения в лигата.

Легендарният шотландец го прави пак за първите си 48 мача през 1985-а, когато поема отбора след трагедията на "Хейзел" като играещ мениджър. Назад остават легенди като Шенкли и Пейсли.

Стоте гола под ръководството на Клоп дойдоха от 20 различни голмайстори, което също е достатъчно показателно. В Ливърпул няма "основен реализатор".

Само трима са минали границата от 10 попадения - Роберто Фирмино има 16, Фелипе Коутиньо е с 12, а Адам Лалана е добавил 11 за периода.

34 от головете са вкарали британски играчи, което също е новина, когато говорим за водещите отбори на Висшата лига. В тях асовете на атаката са Агуеро, Златан, Коща, Жиру и Санчес. Изключенията в топ 6, който вече се оформи съвсем явно в първенството, са Ливърпул и Тотнъм.

За календарната 2016-а отборът на Клоп е вкарал 86 пъти в първенството и е на един гол от клубния рекорд. Той е поставен пак през същата 1985-а.

Настоящият състав има шанс да прескочи онези 87 попадения, като вкара 2 пъти на 31 декември срещу Сити.

От август насам не спират критиките към защитата и вратарите на Ливърпул - не са постоянни, не са стабилни, допускат твърде много грешки... Да, това са очевидни неща.

Но и да инкасираш 50 гола - а те са толкова за 2016-а, не е чак болка за умиране, когато вкарваш 86.

През новия сезон в първенството Ливърпул е допуснал 21 пъти, което е доста за 18 мача.

Но съпоставимо с три от петте споменати конкурента в сформирания топ 6 - Юнайтед е с 18, Арсенал с 19, а Сити - с 20. В графата "вкарани" тимът на Клоп е поне с по 6 попадения напред от всеки от споменатите.

И дори такъв баланс и голова лавина да не стигнат за някакви велики постижения в края на сезона, със сигурност нито един мач на Ливърпул не е скучен.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията