Те може да са звезди през 2017-а

Великобритания вече знае имената им, скоро ще ги научим и ние

Sportinglife
Sportinglife 12:55 ч., 29 Дек 2016
0
1233

Академиите са бъдещето. Колко често го чуваме, когато става дума за футбол?

Инвестициите в суперкомплекси за подготовка с терени, фитнес и медицински центрове, интернати и училища, където децата да растат с клубната емблема като ежедневие, а и да израстват в играта, стават все по-сериозни.

Англия дава тон, защото там са и най-големите пари във футбола в наши дни, подсигурени от мегаспонсори, свръхбогати собственици и телевизионните пари от договорите на Висшата лига.

Кои обаче са младите таланти, които вече са на прага на пробива? Кои имена трябва да знаем в навечерието на 2017-а?

Олуфела Оломола, Саутхемптън

На 19 години е (на основната снимка), израсна в академията на Арсенал, но явно не е виждал път към първия отбор на лондонския клуб (което не е изненада при конкуренцията на това ниво там). През 2014-а напусна Северен Лондон и отиде на Юг, където да налагат младоци е начин на живот.

През тази година игра за тима до 23 г., като има 9 гола в 13 мача. Нападател, който вече направи дебюта си за първия тим при Клод Пюел и може да го видим във Висшата лига през пролетта.

Лиъм Кълън, Суонси

Тежък момент да пробиваш в първия отбор, когато клубът е в безтегловност, сменя мениджъри през два месеца и опитва да избегне отчаяно изпадането. Но талантът на 17-годишния атакуващ халф и нападател е явен за всички в Суонси.

Левичар, който вече направи дебюта си за отбора на Уелс до 19 г., и се наложи в състава до 23 на Суонси, играещ в лигата на резервите. Трудно този сезон ще го видим в първия тим заради споменатите причини. Но... звучи кощунствено - ако "лебедите" изпаднат, това може да е благословия за младока и той да получи шанса си по-бързо от очакваното.

Бен Уудбърн, Ливърпул

Голът му обиколи световните новини - вкара на Лийдс за Купата на лигата и стана най-младият реализатор в историята на клуба. След което тренира с първия отбор, но играе за тези до 23 и 21 г. А е само на 17.

Още три пъти влезе в групата след геройствата си срещу Лийдс, а и дебютира във Висшата лига като късна смяна при успеха с 2:0 над Съндърланд. Един от няколкото младоци в Ливърпул, които напират към първия отбор, но неговият талант се набива в очи. Първа грижа на Юрген Клоп е да го опази от очакванията и шумотевицата след дебюта му.

Джоузеф Коли, Челси

И той е на 17, като все още не сме го виждали в действие за първия отбор. Мощен централен защитник, който като физика напомня за Зума, пробил миналия сезон, но изваден от строя задълго с травма. Челси го взе преди 18 месеца от шведския Бромапойкарна, национал на родината си до 19 г.

Няколко пъти игра за отбора до 23 г. този сезон, а през януари го чака обичайната за клуба от Лондон практика - отива под наем, за да свиква с футбола на нивото над юношеското. И ако се развива правилно... Бъдещето му е ясно и е в синьо.

Маркъс Едуардс, Тотнъм

Определено акцентът на работа в академията на клуба пада върху креативните полузащитници, като няколко вече излязоха от там. Маркъс показа отлични неща в минутите, които получи през сезона в турнира за Купата на лигата.

Още един левичар, като Маурисио Почетино изобщо не се поколеба да го покани да тренира с първия отбор. Навърши 18 години и е готов да стане част от групата и за мачовете във Висшата лига, а през 2017-а - вероятно и да играе в нея.

ДиДжей Буфонже, Манчестър Юнайтед

Преди година и половина избра Юнайтед, въпреки че и Моуриньо бе одобрил да отиде в академията на Челси от Фулъм, където се грижиха за израстването му. Е, сега Жозе може да му даде дебют в мъжкия футбол, защото наскоро навърши 18 години.

Атакуващ полузащитник, най-силните му качества са дрибъл и отличен пас зад гърба на защитата. Ще му е трудно в претъпканата с отлични и скъпи звезди халфова линия на първия тим, но... 2017-а може да му отвори няколко шанса.

Фил Фоудън, Манчестър Сити

Пеп Гуардиола бе толкова впечатлен от 16-годишния младеж (горе), че го включи в групата за мача срещу Селтик в Шампионската лига.

Левичар, полузащитник, но и пасващ на позицията на №10 при нужда, стреля силно и извеждащите му пасове са удоволствие за окото. Има 9 гола за отбора до 18 г. този сезон и можете да се обзаложите, че в някакъв момент през 2017-а ще получи дебют в първия тим. Може да е в Купата на ФА, а дори и в първенството към края на сезона.

Люис Бейкър, Челси (под наем във Витес)

Стигаме до играч, който вече прескочи линията на адаптацията към футбола при мъжете, вкарвайки няколко зрелищни гола в холандското първенство.

Преди 2 години Моуриньо каза, че ако той, Соланке и Браун (други двама от талантите на Челси) не са национали до няколко години, вината ще е на Специалния. Е, той не получи време да наложи младока, но Антонио Конте може да го направи, след като Люис се върне от Витес.

Има и няколко "диаманта" и извън Висшата лига. Внимание и за тях.

Андре Дозел, Ипсуич

Когато направи дебюта си за първия отбор през април, бе на 16 години и 350 дни. Баща му - Джейсън Дозел, и до днес е най-младият голмайстор в английския елит, като постигна това през 1984-а.

На 17 години Дозел-младши е отличен изпълнител на преки свободни удари, плеймейкър със спокойствие на ветеран, както и отлични пасове. През този сезон започна и като титуляр мач в Чемпиъншип, а през 2017-а е вероятно да смени дивизията в посока нагоре.

Есри Конса, Чарлтън

Централен бранител, на когото предричат бляскаво бъдеще на най-високо ниво в английския футбол. Титуляр в 17 мача от сезона в Лига 1, няма никакъв шанс да е в тази дивизия и догодина. Тотнъм, Арсенал и Нюкасъл вече питат за договор с 18-годишния играч, чиято цена ще прехвърли 2 милиона лири.

Чарлтън очевидно работи добре с академията, защото той ще стане десетият износ в посока Чемпиъншип или Висша лига под 19 г. за 3 сезона.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията