Спортът през 2017-а: 10 важни събития

Последното бягане на Болт, първия голям турнир по футбол в Русия и гордостта на Уелс

Sportinglife
Sportinglife 16:00 ч., 30 Дек 2016
0
2362
GETTY IMAGES

Кои ще са десетте най-значими глобално събития в спорта за 2017-а?

Вероятно няма да има пълен консенсус, защото за един Мастърс в голфа или снукъра е важен, за друг - мачовете на националния отбор на България по футбол или жребият за Мондиал 2018.

Датите на стартовете на асовете ни в зимните спортове биатлон и сноуборд също са важни, но... за нас основно.

Ето десетте събития, които подбрахме за годината, като ви съветваме да не ги пропускате.

Купа на Африка, 14 януари - 5 февруари

Един от най-цветните и колоритни турнири, кошмарен за европейските клубове. Някои от големите звезди стягат багажа и тръгват за Африка, а ако националните им отбори стигнат далеч в турнира, няма да ги има почти месец.

Риад Марез и Ислам Слимани от Лестър, Ерик Байли от Манчестър Юнайтед, Садио Мане от Ливърпул, Идриса Гай от Евертън, Вилфрид Заха от Кристъл Палас, както и ветерани като Саломон Калу (Кот д`Ивоар) ще гастролират в надпреварата.

Мястото е Габон.

Букмейкърите имат два сериозни фаворита, но на Купата на африканските нации обикновено нищо не става според очакванията... И все пак: Кот д`Ивоар 1:5, Сенегал - 1:6, като коефициенти.

Открито първенство на Австралия, 16-29 януари

Надпреварата в мъжкия тенис през 2017-а ще е свирепа, като залогът е кой ще е №1. Анди Мъри измести Новак Джокович в края на 2016-а, сега и двамата ще са двойно мотивирани в битката.

Ние чакаме да продължи възходящата линия в представянето на Григор Димитров, може би и с изригване на един от четирите турнира в Големия шлем.

За първия от тях, в Мелбърн, ставките за крайна победа на Григор са около 1:51, а пред него има само 10 тенисисти с по-добри коефициенти.

Фаворитите не могат да бъдат разделени: Джокович 1:2,50, Мъри 1:2,50.

Супербоул, 5 февруари

Дали ви харесва или не американският футбол като спорт, е друга работа. Ще чуете и прочетете такива планини от информация (и то интересна) около мача в Хюстън, че няма как да не ви заинтригува. Целият свят го чака, поне като шоу, ако не като игра и състезателна интрига.

Засега пикантната новина №1 около Супербоул е, че голямото име на почивката ще е Лейди Гага.

В НФЛ прогнозите са сложно нещо, когато дойдат плейофите, така че нищо чудно букмейкърите с изненада да установят, че до купата "Винс Ломбарди" се е промъкнал някой, когото не са слагали в сметките насериозно. Който е стигнал до плейофите, не може да бъде отписван.

Ставките на фаворитите: Ню Инглънд Пейтриътс - 1:2,80, Далас Каубойс - 1:4,50

Открито първенство на Франция "Ролан Гарос", 22 май - 11 юни

Втори турнир от Големия шлем, като дотогава вече ще е ясна ситуацията с формата и състоянието на всички водещи играчи.

Григор Димитров също ще е сред основните фигури в Париж, макар това да не е любимият му турнир.

Финал в Шампионската лига, 3 юни

За първи път в историята финалът на турнира на шампионите ще е в Уелс. "Милениъм Стейдиъм" ще приеме мача на мачовете, като той ще е и доста късничко на фона на предишните години - чак в началото на юни.

Фаворити в Шампионската лига за последните поне пет сезона винаги са три отбора, като и през 2017-а букмейкърите не променят тази челна тройка в ставките:

Барселона 1:4,33, Байерн 1:5, Реал 1:5,50.

Купа на Конфедерациите, 17 юни - 2 юли

Знаменателно събитие, което се чака с огромен интерес и далеч не само позитивни превюта. Това ще е първото голямо футболно събитие с домакин Русия, като се явява и генерална репетиция за Мондиал 2018 в същата страна.

Участниците са интересни: Германия като световен шампион, Португалия като европейски и Русия като домакин са трите представители на Стария континент.

Мексико е от Централна и Северна Америка, Чили ще брани честта на Южна Америка.

Нова Зеландия отива като топ отбор на Океания, а Австралия - като шампион на Азия.

Осмият състав ще дойде от Африка, където през януари ще се определи първенецът на континента.

Съмненията около способността на Русия да организира турнира, безопасността, политическите препратки... Всичко това ще бъде забравено на игрищата в Москва, Санкт Петербург, Сочи и Казан.

Фаворит на букмейкърите за шампион е Германия.

Световна лига по волейбол (мъже), 2 юни-2 юли

Както винаги в този спорт, регламентът и форматът на турнира са някак объркани. И са трудно разбираеми, сякаш винаги във волейбола всичко трябва да става по най-сложния сценарий.

България ще срещне в Русия домакините, Франция и Аржентина между 2 и 4 юни.

Седмица по-късно сме домакини на минитурнир с Бразилия, Полша и Канада.

Третото ни участие е в Аржентина (16-18 юни), където съперници ще са домакините, бразилците и Сърбия.

След това ще видим къде сме в крайното класиране от всички мини надпревари и, ако сме в първата петица, отиваме на финалите. Те са от 21 юни до 2 юли, но домакин още не е обявен. Сложно...

Но все пак това остава отборният спорт, в който продължаваме да имаме статут на прилична европейска и световна сила.

Открито първенство на Великобритания "Уимбълдън", 3 - 16 юли

На тревата в Лондон българинът Димитров в последните години се представи добре и направи фантастични победи - особено изпъква шокиращият начин, по който приспа Анди Мъри преди 2 години пред почти цялото кралско семейство и милиони британци пред телевизорите.

Тогава на полуфинал го спря другият голям - сърбинът Джокович.

Вероятно именно в Лондон ще видим най-силният Григор през годината.

Световно първенство по лека атлетика, 4-13 август

Още едно паметно събитие за историята. Последното бягане на Юсеин Болт към златото в спринта. След първенството той се отказва от активна кариера.

Най-големият в историята ще опита да направи и последния "требъл" в кариерата си.

На световните през 2009-а, 2013-а и 2015-а Светкавицата зве злато на 100 м, 200 м и в щафетата 4x100 на Ямайка. На първенството в Даегу през 2011-а спечели на 200 м и в щафетата, но бе дисквалифициран от финала за фалстарт на стоте метра.

Така феноменът на атлетиката има 11 от 12 възможни златни медала от последните 4 световни първенства! Плюс пълният комплект злато в трите дисциплини на последните 3 олимпиади!

Ако успее да направи требъла и в Лондон през август, Болт ще завърши десетилетие на уникална доминация с един-единствен изпуснат златен медал на най-големите форуми. Нечувано, непостижимо и достойно за книги, филми и каквото още се сетите.

На първенството в Лондон ще имаме и нашите си надежди, свързани в най-голяма степен с Мирела Демирева, Спортист №1 на България за 2016-а и сребърна от олимпиадата в Рио на висок скок.

Открито първенство на САЩ, 28 август - 10 септември

Последният турнир от Големия шлем.

В Ню Йорк отново ще гледаме с надежда към Григор Димитров. Фаворитите са ясни, техните имена няма да се променят през всичките 12 месеца, на всички турнири, на които сред участниците пише "Новак Джокович" и "Анди Мъри".

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията