Речникът на българския футбол

Кой е българинът, на когото Меси е ръкопляскал като дете и какво е румба в кофа?

Динко Гоцев
Динко Гоцев 06:35 ч., 17 Яну 2017
0
1866
Lap.bg

Айде, играйте! - традиционен вик от трибуните, доста масов през 80-те и 90-те, непопулярен днес поради липса на хора.

Бетон - родна разработка на тактическа постройка, при която съперникът не бива да вижда вратата - буквално, а топката да бъде колкото може по-далеч и високо от нея. Донесла много славни резултати като гост на клубни и национален тим, повечето "на нула".

Врътка - сложна сделка между два, три или повече заинтересовани клубове, при която на терените на стадион, два или повече се изпълняват бартерни споразумения с взаимно изгодни условия.

Понякога значи и сензационен обрат в резултата, но задължително след първото полувреме.

Греда - несполука, а също и една от трите подпори на мрежата.

Дузпа - основно оръжие за подпомагане на силните на деня и вдъхновяване целия наличен речник с неприлични думи на треньора на съперниковия отбор.

Есенна умора - наблюдава се още в първите кръгове на сезона, когато странно футболистите се разхождат по терена.

Житен бегач - термин с неостаряваща стойност, визиращ най-ценния играч на отбора. Единственият, който не спира да тича, макар често да няма смисъл от това и контакт с топката.

Златна резерва - някой, който седи на скамейката, въпреки че взима огромна заплата.

Йотов (Велко) - първият българин, играл в аржентинското първенство. Гледан наживо от малкия Лео Меси на мачовете на Нюелс олд Бойс в края на 90-те, но за съжаление останал далеч от неговата популярност.

Комисионни - пари, които попълват банкови сметки на агенти, треньори спортни директори и всякакви други личности, които придвижат един играч от клуб в клуб, без той да има ясна идея къде и за какво отива.

Легенда - всеки, който има повече от 30 мача за Левски или ЦСКА, случайно е викан в националния или пък още по-случайно е поритал в чуждестранен клуб.

Мръсник - обикновено съдията.

Неможач - футболист, който се затруднява да изпие 700 гр уиски в заведение след мач, независимо колко добре се е представил на терена.

Олигофрен - всеки, който мисли, че трибуните в Разград са празни.

Планиране - няма дефиниция в речника.

Румба в кофа - футболът на бъдещето, прогнозиран от един футболен президент. Вероятно ще е нещо, което ще накара Кройфисткото движение в играта да се засрами, а Гуардиола наистина да се оттегли.

Съблекалня - мястото, където момчетата плачат. Основно приложение: Трябва да се събличат, обличат и къпят там.

Треньор - човек, който е застанал временно край тъчлинията и си хаби думите напразно без никой да го слуша. Просто всички знаят, че е за кратко там.

Управителен съвет - група хора, която се събира да пие кафе, за да одобри решението на президента на клуба.

Финт - позабравен у нас опит да нарушиш иначе монотонния ход на играта.

Хикс - като равен, просто постигнат с по-малко усилия.

Цели - задачи, които се поставят с твърдото убеждение, че не могат да бъдат изпълнени.

Чалга - вдъхновяваща музика, която бързо приобщава футболистите от чужбина към родния бит и култура.

Щедрост - склонност на богат клуб да финансира по-бедни такива, за да бият конкурентите му. Да не се бърка с благотворителност.

Юноши - въображаеми личности, с които се всички се аргументират пред феновете защо следващото ръководство на клуба ще е по-добро и трябва да бъде избрано.

Ясни мачове - букмейкърите са предвидили изхода им и са ги извадили от тиражите, което е комплимент за класата на отбора, който побеждава.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията