Най-грозните измами във футбола

Калчополи, скандалът с Хойцер и купуването на цяло първенство от Бернар Тапи

Sportinglife
Sportinglife 10:20 ч., 26 Яну 2017
0
17711

И още един скандал, докоснал световно първенство, косвено.

В Германия през 2005-а гръмнаха разкритията около случая "Хойцер", засегнал съдии, играчи, клубове... Беше година преди домакинския Мондиал, което още повече разгневи германците.

Роберт Хойцер, млад и обещаващ рефер, бе уличен от колегите си Луц Михаел Фрьолих, Олаф Блуменщайн, Мануел Графе и Феликс Цвайер, след като няколко пъти мачове под неговата свирка се развиха интригуващо и различно от очаквания сценарий.

Най-скандалният, дълго обсъждан в съдийските среди в Германия, е на 21 август 2004 г. за Купата между Падерборн и Хамбургер. Домакините, във втора дивизия, елиминират елитния съперник с 2 спорни дузпи, а звездата на гостите Емил Мпенза е изгонен за реплика към рефера. Хойцер.

Треньор на Падерборн по това време е Павел Дочев, но се оказва след разследванията, че клубът, играчите или наставникът не са имали нищо общо със случилата се измама.

Тя е оркестрирана от хърватски синдикат в Германия, ръководен от братята Милан и Филип Сапина, притежаващи компания за залози.

И Хойцер, кореняк берлинчанин, се запознава с тях в заведението им в столицата, откъдето тръгват машинациите.

Заради залози реферът променя хода на мачове, което носи големи печалби на братята. Въвлечен е и още един съдия - Доминик Маркс.

Германският футболен съюз действа като ФБР. След получаването на сигналите, открито не предприема нищо близо 6 месеца. Просто поставя под наблюдение Хойцер и Маркс, след което събира доказателства за контактите им с хърватите и нареждането на мачове.

Основният двигател - реферът от Берлин, е осъден на 29 месеца затвор и завинаги изхвърлен от футбола.

Маркс е изваден също доживот, както и получава 18-месечна присъда.

Няколко двубоя от долните дивизии се преиграват, и то близо година след като са изиграни и нагласени от Хойцер. Хамбургер получава 2 милиона евро компенсация, задето е изхвърлен с измама от турнира за Купата на Германия.

Куриозно, днес Хойцер е технически директор в берлинския клуб Виктория 89, който се движи из долние дивизии на Германия. Стадионът му е недалеч от местата, където се разиграват драмите с хърватите преди 12-13 години. Футболният съюз не може да му забрани ролята, защото официално той не работи за клуба, а действа в маркетингова и софтуерна компания, която обслужва Виктория. Всъщност, тя е собственост на Хойцер.

Отслабнал с 18 килограма след престоя в затвора, бившият рефер не може да живее без футбола. Така казва в единственото си интервю от последните месеци.

Вие просто внимавайте, ако видите в тиража мач с участието на Виктория 89...

И за десерт - кралят на измамата.

Бернар Тапи построи империя в Марсилия в края на 80-те и началото на 90-те. През април 1986-а Тапи стана президент на Олимпик, благодарение на добрите си бизнес и политически взаимоотношения с кмета на града Гастон Дефер.

Какъв е бизнесът му тогава ли? Верига за магазини с продукти за здравословно хранене, строително предприемачество, компания за производство на батерии, банки, а най-вече - лобизъм. Бернар печели добре от това да свързва правилните хора с правилните хора в политиката.

Тапи се зарича да направи най-силния отбор в историята на френския футбол. Само си представете ПСЖ от днес, пренесен в 80-те.

До идването му, Олимпик Марсилия има 4 титли на Франция за 87 години история. В ерата на Тапи - 7 сезона и половина, печели още четири пъти шампионата.

Карлх-Хайнц Фьорстер, Ален Жирес, Жан-Пиер Папен, Крис Уодъл, Клаус Алофс, Енцо Франческоли, Абеди Пеле, Дидие Дешан, Базил Боли, Марсел Десаи, Руди Фьолер, Ерик Кантона... тези имена значат страшно много за 80-те. Звезди.

На треньорското място застава не кой да е, а Франц Бекенбауер, а после и Раймон Гьоталс - легендарни фигури. Марсилия харчи на едро, подтиска конкуренцията във Франция, играе два финала в Шампионската лига и печели втория - 1:0 над Милан през 1993-а.

Точно преди този мач се случва инцидентът, който преобръща съдбата на Олимпик, а и на Тапи - поне временно... Играчи на Валансиен разкриват, че Жан-Жак Ейдели, който играе в Марсилия, е отишъл при тях с конкретна финансова оферта от президента на гранда.

Тя включвала ангажимент гостите да спечелят без напрежение двубоя, а и нито един от асовете на Марсилия да не бъде контузен за финала с Милан.

Жак Гласман, Хорхе Буручага и Кристор Робер, играчи на Валансиен, се явяват пред съда и потвърждават обвиненията.

След което се оказва, че това не е било изолиран случай... Олимпик Марсилия нерядко си е осигурявал комфорт преди големи европейски мачове, гръмнаха още обвинения, но доказателства липсваха.

Клубът бе пратен във втора дивизия и се върна две години по-късно. Френската федерация отне титлите по времето на Тапи, но после ги върна.

Самият бос отиде в затвора. За корупция в спорта (с него има и голям скандал в колоезденето години по-рано), заплахи на свидетели, както и опит да подкупи прокурор.

Осъдиха го на 2 години, но лежа само 8 месеца. И отново се завърна в странни сделки, съдиха го за нередности при препродажбата на концерна Adidas, за полиически шантаж и какво ли още не.

Поне с футбола бе приключил.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията