Най-грозните измами във футбола

Калчополи, скандалът с Хойцер и купуването на цяло първенство от Бернар Тапи

Sportinglife
Sportinglife 10:20 ч., 26 Яну 2017
0
16321

Ясно е, че има такъв през 1980-та в италианския футбол, когато се ражда първият мегаскандал с уредени мачове и корупция. Наричат го Тотонеро. Черно тото.

В ареста отиват играчи, треньори и ръководители, след като Милан, Лацио, Перуджа, Авелино, Болоня, Палермо и Таранто са уличени в уреждане на резултати от мачове. Сред тях са звезди като Бруно Джордано, Лионело Манфредониа и Масимо Качатори от Лацио, Джузепе Саволди и Франко Коломба от Болоня, както и един особено талантлив нападател от Ювентус, който играе по това време под наем в Перуджа.

Името му е Паоло Роси. Той е дисквалифициран за 3 години, но не влиза в затвора, както се случва с общо 8 от другите уличени в скандала. През 1981-ва наказанието му е намалено на 2 години и изтича месеци, преди Италия да иде на Мондиал 1982.

Роси, вече преглътнал разочарованието да не играе на Евро 80, е включен в състава, става голмайстор на първенството и носи титлата на "скуадра адзура".

ФИФА се събира на заседание месец преди световното в Испания и обсъжда ситуацията с тима от Апенините в една от точките на заседанието.

Но не спира Италия да включи Роси в състава, като другите двама, които са под въпрос, са Флувио Коловати и Франко Барези от Милан - клуб, изхвърлен за уредени мачове два пъти поред през 1981-ва и 1982-ра от Серия А!

Иронията е, че само германците и англичаните са възмутени от включването в италианския отбор на хора с доказано участие в корупционния скандал. Другите не отправят апел.

24 години по-късно историята се повтори, като през 2006-а гръбнакът на Ювентус бе в основата на спечелената световна титла, въпреки че в този момент клубът и страната се тресяха от Калчополи - нов скандал с уредени мачове и подкупени съдии.

Тогава Юве бе пратен в Серия В, а Милан и Фиорентина - помилвани в последния момент, въпреки че трябваше да правят компания на "старата госпожа" там.

И отново ФИФА не спря италианците да включат в състава си за световното футболисти от уличените клубове. И пак - разтресената от скандал "скуадра" вдигна купата.

Което не попречи на един куп агитки по стадионите да вдигат плакати с райето на Юве като затворническо такова, а тази на Рома дори направи хореография с транспаранти, на които имаше думичките "Дузпа за Юве"...

Спортният директор Лучано Моджи влезе в затвора за подкупване на съдии, донесли ключови победи на "старата госпожа". Две титли на Ювентус бяха отнети административно, което не пречи на клуба и тифозите му да си ги броят.

Погледнато обективно, измамите и корупцията, станали основа на скандалите и в двата случая, не влияят пряко на световните първенства. Казусът е по-скоро морален - дали хора, участвали в машинации, могат да бъдат част от международни мачове.

Няма нарушени нормативни документи на ФИФА обаче, това е факт.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията