Пропуснати възможности

Сани Жекова отново остана на крачка от големия успех

Sportinglife
Sportinglife 12:40 ч., 17 Яну 2015
0
832
Getty Images

Най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова отново остана без медал от голям шампионат.

След падането в квалификациите на олимпийските игри във Ванкувър, след петото място на игрите в Сочи, Сани остана четвърта и на световното първенство в Австрия.

Във Ванкувър Сани обясни ранното си отпадане със сериозна контузия. Българката дори бе отведена за кратко в болница, но се възстанови и довърши сезона.

В Сочи Жекова стана жертва на нечистите прийоми на италианката Микаела Майоли, която я бутна и логично след това бе дисквалифицирана.

В Австрия обаче подобни препятствия нямаше.

„Много ме е яд, защото карах във всички серии отлично и имах шанс да победя. На финала направих фалстарт. Вратата трепна и аз я блъснах, но тя не падна. Допуснах грешка в желанието си да бъда най-бърза. Така загубих всичко още в първия метър”, коментира Сани, цитирана от БTA.

Големият въпрос сега е има ли шанс Жекова за титла от голямо първенство.

Според нея – да.

„Сигурна съм, че най-доброто тепърва ми предстои. С всяка година ставам все по-добра, но дано да ми стигне времето, за да постигна това, което трябва. Имам още много потенциал, който се надявам да съумея да използвам по-добре оттук нататък”.

В момента Жекова е на 27 години. Основната й конкурентка – американката Линдзи Якобелис тази година навършва 30. Якобелис обаче вече има четири световни титли и един сребърен медал.

Разбира се несравними остават условията, при които се готвят двете.

Заради липсата на трасе за бордъркрос в собствената й страна Александра е принудена да се готви в чужбина. Което глъща доста повече финанси, отколкото ако подготовката е в България.

Жекова с най-добро постижение на световни първенства

Четвъртото място на Сани Жекова в бордъркроса вчера е най-доброто й постижение от световни първенства.

До този момент такова бе едно осмо място през 2009 г. На шампионата преди две години тя е едва 18-а.

По-често влиза в зоната на медалите на световната купа. Миналата година българката дори зае третото място в крайното класиране за трофея.

С четвъртото си място Сани е и най-добре представилият се наш състезател на световни първенства в историята.

„Ситуацията беше изключително тежка във финансово отношение. От ноември 2013 до юни 2014 г. не бяхме получавали заплати. Министерството не беше сключило договор с федерацията по ски”, разказа преди около месец пред вестник „Преса” бащата и треньор на сноубордистката Виктор Жеков.

От 2005 г. в публичното пространство периодично се появяват обещания от страна на държавата за изграждане на такова трасе.

„Натрупал съм много сериозен архив от планове, отчети... Там съм представил как може да бъде подобрена работата ни. И всичките предложения ги има черно на бяло в министерството. Освен това през всичките години нашият бюджет е все един и същ, а цените се увеличават. Конкурентите ни имат треньор, кондиционен специалист, физиотерапевт, лекар, човек за поддръжката на екипировката, както и още двама души, които заснемат тренировките. На мен и на дъщеря ми всичко това ни липсва, многократно съм го казвал и писал”, обяснява още треньорът пред „Преса”.

Мнозина може и да не знаят, но за Сани почивката през годината е кратка.

Сезонът обикновено завършва в края на март. От юни сноубордистката вече е в тренировъчен режим.

Първо работи за кондиция с треньори от леката атлетика, прави фитнес за сила, кара сърф и маутинбайк за издръжливост и още, и още. Първите тренировки на сняг са още през август, следват лагери в чужбина преди Световната купа.

Докога ще издържи на това темпо Жекова, знаят само тя и баща й.

Първите слухове за отказване се появиха още след Сочи. Амбицията и надеждата обаче оставиха Сани. Дали поредната пропусната възможност няма да промени това, предстои да разберем.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията