Как ще изглежда футболът без засади?

Някои от предложенията на Ван Бастен са безумни

Sportinglife
Sportinglife 10:45 ч., 01 Фер 2017
0
3382
GETTY IMAGES

Гари Кейхил рита топката напред, но е дълга.

Двама нападатели и двама бранители не я достигат и отива в ръцете на Миньоле. Той я изритва обратно в посока вратата на Куртоа, пред когото са се скупчили двама червени и двама сини - от Ливърпул и Челси. Скачат, боричкат се... Ако не е гол или корнер, топката отново се изстрелва обратно към вратата на съперника.

Това би бил един вариант на дербито от вторник вечер в Англия, ако не важеше правилото за засадата. Разбира се, просто шега и хипотеза на иронията, а не някаква реална картинка.

Но с предложенията на новия технически директор на ФИФА Марко ван Бастен, нещата изглеждат малко притеснителни. Да се премахне правилото за засадата. Това разглежда като идея великолепният някога холандски нападател.

Как да стане това? И в какво ще се превърне футболът?

В махалата играем без засади и най-умореният, най-пълничкият (ако не е на вратата) или този, който се мисли за най-добър - или пък е по-голям от останалите и те не могат да му кажат нищо, седи "на гюме".

Взимаме топката от съперника, подаваме му я - гол. В голям процент от случаите.

На професионалното поле никой няма да го остави сам, та противниковият отбор ще задели един, който да си седи до него.

Добре де, ами ако някой като Клоп, Конте или Моуриньо се изхитри, та остави двамата си най-добри нападатели при дъгата на наказателното поле на съперника?

Той ще трябва да лепне за тях поне двама - рисковано, ще се наложи да са трима, за да бдят за дългата топка и да ги спират.

Така имаме конфигурация от шестима (с вратаря), които си седят при едното наказателно поле, а останалите са в другата половина, където отборът, който изостава - примерно, разиграва и търси гол.

Няма да работи тази работа. Определено няма да работи.

Футболът преди 50 години беше забавление, а днес не е - за това поне Ван Бастен е прав. Но веднъж тръгнал в посоката на тактически подредби, влизане в някакъв режим на организация, а не на хаотично тичане след топката, той не може да се върне толкова назад.

Защото никаква тактика няма смисъл, ако няма правило за засадите, замислете се.

Тактическите постройки днес и от последните 30 години се градят върху линията на защитата и нейната формация. Всъщност, именно това е тайната на надиграването между треньорите и отборите - да "пресечеш линията на съперника". Да му нарушиш организацията, да стигнеш до вратата по правилата и да вкараш гол.

Как да играеш със защитна четворка в линия, когато зад нея седи опасен нападател? Нали загубата на топката ще означава някой да му я ритне от 50 метра и да е сам срещу вратаря.

Либеро? ОК, това може да работи понякога, но... трябва да е от класата на Барези, Бекенбауер и Куман като четене на играта, а и да е подкрепен от някой като Машчерано или Гатузо, който да гони неуморно, да има скорост и да е готов да ляга пред удари.

Играта се превръща в хокей, където винаги двама бдят зад останалите. Но несравнимо е полето в единия спорт и в другия, както и скоростта, а и броят на играчите...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията