Гениалният футболен демократ доктор Сократес

Той бе сърцето на Бразилия, превърна Коринтианс в знаме на свободата и обедини футбола със социалната борба

Sportinglife
Sportinglife 15:45 ч., 01 Фер 2017
0
11341

Двамата повеждат селесао на световното през 1982-ра, като в самолета към Испания отборът гласува за капитан. Идеята е на Сократес, който по това време вече прокарва идеите си в клубния тим. А те са - пълна демокрация за всяко решение.

Лентата е на ръката на брадатия тип с номер 8 по време на Мондиал 82. И около него, останалите в златисти екипи, правят най-красивия и разпалващ въображението на един футболен запалянко отбор, виждан на световните първенства.

Бразилия не печели титлата, както е известно. Потъва в сълзи, като в решителния мач с Италия от втората групова фаза губи с 2:3. На стадион "Сария" в Барселона Зико плаче след края, когато фланелката му е скъсана от бруталната игра на Джентиле и останалите италианци.

Сократес обаче го успокоява. "Ние сме най-добрият отбор на планетата. Светът ни подкрепя, след 4 години ще го направим, този път до края!".

В това време в родината нещата вече ескалират към бунтове, като съпротивата срещу режима е особено силна. Сократес излиза и слуша химна преди двубоите с ръка на сърцето, която после вдига над главата и свива в юмрук. "Да живее революцията" - това значи този жест.

В бразилското първенство халфът го прави на всеки мач на Коринтианс от началото на 1982-ра. Около него го повтарят съотборниците му. След всяка среща те вдигат транспарант "Победа или загуба, ние искаме демокрацията да победи!".

Сократес, както и съотборниците му Владимир Родригес и Валтер Касагранде слагат началото на "Democracia Corinthiana". Демокрацията в Коринтианс.

Това е идеологическо, политическо, футболно движение, което е феномен в световната история. Клубът се управлява по демократичен начин със съгласието на неговия президент Валдемар Пирес. Всички решения - от това как да се пътува за мач, през назначаването на нов администратор, до чистачките, се гласуват от всички играчи, треньори и хората в клуба. Невероятно е, но се случва.

При едно турне в Япония Касагранде иска разрешение да отпътува за родината си, защото е лудо влюбен, а приятелката му има проблеми. Отборът, щабът, всички в делегацията се събират и гласуват. Вотовете са "против" и нападателят безпрекословно се подчинява.

Сократес чете речи и раздава литература на останалите, включително томове на Маркс и биографии на Че Гевара. Тръгва му име - "социалист", а това е забранена дума от режима и десетилетие по-рано е носела смъртна присъда.

Коринтианс прави нещо, което оказва огромен ефект върху цялото общество. Бразилия обсъжда случващото се в този клуб, както и демонстрациите на играчите.

По идея на Сократес, който през това време се дипломира с отличие в медицината и става Доктор Сократес, на стадиона идват и изнасят лекции известни артисти, певци, интелектуалци. Коринтианс става жарава на протеста, на търсенето на сваляне на режима.

На много стадиони в страната отборът е аплодиран, дори от торсиди на традиционно вражески клубове. Сократес пък е нещо като архитипа на революционера, а и изглежда така с буйните коси и брадата, неподчинение в чистия му вид.

1982-ра минава под знака на Коринтианс, не само във футбола. Отборът става шампион, но по-важното е, че играчите гласуват и слагат на гърбовете на фланелките си над номерата надпис: Democracia Corinthiana. А с напредването на пролетта, думите се променят: Dia 15 vote.

Гласувайте на 15-ти. На 15 май същата година трябва да са първите свободни избори от близо две десетилетия, за депутати по щати.

"Това беше повече от спорт. Това беше животът ни", спомня си Сократес години по-късно.

Окуражени от невероятната популярност на кампанията им хората да ходят да гласуват, играчите на Коринтианс и техният капитан стават още по-активни.

Кулминацията е през пролетта на 1984-а и онази демонстрация с 2 милиона участници в Сао Пауло.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията