Когато Реал бе толкова добър, че и дубълът му игра в Европа

Кастиля стигна финал за Купата на краля, а после излезе в турнирите на континента

Sportinglife
Sportinglife 17:00 ч., 02 Фер 2017
0
7357

В историята на всеки турнир има дати, мачове и конкретни играчи, които са останали на стената на славата със златни букви.

Знаете - финалът в Истанбул в Шампионската лига или обратът на Юнайтед срещу Байерн, финалът на Станли Матюс в Купата на ФА и тъй нататък.

Футболни класики.

Е, в надпреварата за Купата на краля нищо и никога няма да надмине сезон 1979-80 г., когато на финала Реал Мадрид игра сам срещу себе си.

Не, не - не сме с температура, треска или на висок градус от изпит алкохол. Случи се. И до днес на трибуните виси знаме "Мадрид 80", което напомня за този изключително славен ден в историята на "кралския" клуб.

Нещо повече - през есента на същата година Реал, смятан за отбор №1 на евротурнирите в цялата им история, ги атакува с два състава! Нечувано.

Но дотогава има година и малко да изтече от деня, в който Реал загуби трофея "Сантяго Бернабеу" през лятото на 1979-а, а от трибуните гледаше един 34-годишен мъж, заобиколен от 18 момчета във виолетови анцузи на клуба. На този 31 август Хуанхо Гарсия Сантос заведе отбора Реал Мадрид Кастиля - дубъл на великия Реал, на мача срещу Байерн за трофея "Бернабеу".

Сезонът бе странен в испанския футбол, като федерацията разреши на 16 дублиращи тима да влязат в турнира за Купата на краля, но от квалификации. Сметна се, че така ще има повече мачове и ще има повече интрига в първите рундове.

И Кастиля бе един от тези 16.

На терена блестеше Рикардо Галего, който по-късно стана звезда и на първи отбор на Реал. Още тогава за него се говореше като за голям талант. Средната възраст на състава на Сантос е 20 години, като няма нито един играч над 23.

Франсиско Пинеда е острието на атаката, в следващите години той ще играе стотина пъти за първия тим на Реал.

Вратарят Аугистин Родригес, Хавиер Кастанеда - капитан на отбора, Касимиро и Балин - всички те направиха солидна кариера. Не задължително в белия екип на Мадрид, но... Кастанеда игра над 400 пъти за Осасуна и стана легенда в Памплона.

Та този състав тръгна през сезона да се обиграва, като идеята, естествено бе, максимален брой от тези играчи да стигнат до първия тим.

"Ние бяхме млади, но с голямо самочувствие, защото Реал вече ни имаше доверие да играем за дубъла - разказва Галего. - Подавахме си като първия отбор, без никакво притеснение и с арогантност. И се надъхвахме, че можем да бие всеки".

Кастиля минава на слалом три пресявки по пътя към основната схема на турнира.

В първия кръг за Купата на краля насреща е Еркулес, който е елитен отбор в този сезон. И след 4:1 у дома, си мисли, че с лекота е стигнал рунд №2.

Но в Мадрид 9000 запалянковци отиват да подкрепят Кастиля, след като първият тим на Реал почива в този I кръг.
4:0. Не само столицата е в шок. Младоците на Сантос отвяват елитния противник. Както пише дори каталунският "Мундо Депортиво" тогава: "Младоците от Мадрид изпуснаха да разгромят противника". При 4:0 се говори, че са изпуснали разгром... Представете си разликата в класите на терена.

Жребият праща Атлетик Билбао срещу надеждите на Реал. Сигурен мач - няма съмнение. Баските, които се гордеят с удивително постижение в турнира и към 1979-а са с най-много купи в него, си намигат бодро - късмет, а?

Първата среща е в Мадрид и Атлетик "изпитва някой трудности", но стига до 0:0. В реванша обаче Кастиля разбива съперника - води с лекота с 2:0 и едва в добавеното време Билбао връща почетен гол.

В Мадрид настава оживление. В този момент първият тим на Реал е пълен със звезди като Хуанито, Сантиляна, Кънингъм, Щилике и Дел Боске, гони се за титлата на върха в класирането с Реал Сосиедад и прегазва Логронес с 5:2 общ резултат. Но не стига това, че сезонът е добър за "кралете", ами се появяват и техните евентуални наследници от "В" отбора, които мачкат за купата гранда Атлетик.

Третият кръг е четвъртфинал. И жребият не се шегува. Съперник е Реал Сосиедад, който води с едни гърди пред първия тим в Примера, а и е отстранил Барселона в предишния рунд за купата.

Опасенията са за разгром. В първенството по-рано Реал е паднал с 0:4 в Сан Себастиан, а у дома е стигнал само до 2:2.

Гостуването в страната на баските е ужасно. Домакините нападат свирепо от първата минута, решени да не повтарят грешката на съседите от Билбао. В този мач на отбора на Сантос му върви. Губи само с 1:2, като си оставя вратата отворена за реванша.

Ръководството на Реал Мадрид предприема силен ход, който се оказва с голямо въздействие за сезона изобщо.

Вторият мач е на "Бернабеу", а не на резервния стадион, като входът е свободен за всички, които са гледали последното домакинство на първия тим.

В тази нощ на славния стадион се случва чудо - над 60 000 се стичат да подкрепят дубъла, който бие Реал Сосиедад с 2:0, вкарвайки два пъти още през първото полувреме чрез Пако и Санчес Лоренсо.

Гостите са напълно объркани от рева по трибуните, които им идва неочаквано.

В последните 20 минути опълчението на Кастиля успява, а стадионът ще се срути в края, когато с общ резултат 3:2 вторият тим на Реал стига полуфинал.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията