Разруха в Рио само 6 месеца след игрите

Английският в. "Гардиън" показа в какво са се превърнали олимпийските обекти на Бразилия

Sportinglife.bg по Guardian 11:20 ч., 11 Фер 2017
0
2969

Минаха само шест месеца, откакто светът бе вперил очи в Рио де Жанейро и олимпийските игри.

Днес обаче местата, където се ковеше спортна история, печелеха се и се губеха златни медали и слава, се превръщат постепенно в Бели слонове.

Съдбата на Атина, Торино, ЮАР и още няколко града, изоставили обектите си след голямо спортно събитие по една или друга причина, застига и Рио.

"Маракана" е символ на всичко това. Теренът не е подържан и е в ужасно състояние, а скамейките на резервите, съблекалните и помещенията из огромния стадион са със скъсани тапицерии, ограбени вещи и сякаш претърпяли война.

Дори бронзовият бюст на Марио Фильо - журналиста, на когото е кръстена славната арена, бе откраднат.

Компанията Light спря електричеството на славната арена в края на януари, след като сметките, които не са плащани, достигнаха 940 000 долара.

След игрите през август и септември, "Маракана" не е използван. Акционерите в дружеството, направило реконструкцията и за олимпиадата, се съдят кой да има право да решава календара на стадиона. Ботафого, Фламенго, Флуминензе и Вашку да Гама през годините редовно играеха тук, но в момента чакат.

20 милиона долара струваше игрището за голф, което трябваше да промени цял един квартал на Рио. Днес е затворено, изоставено и цялото в дупки - но не 18-те за игра.

Олимпийският парк - арена на повечето състезания, за последно бе използван на 18 септември за Параолимпиадата.

След това нито едно от съоръженията не отвори врати до миналия уикенд, когато все пак се изиграха няколко мача по плажен волейбол.

Източник: Guardian

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията