Ранните години на Моуриньо

Уволнението на татко му по Коледа накара Жозе да се превърне в хищник за успехи

Sportinglife
Sportinglife 11:50 ч., 18 Фер 2017
0
9550

"Бях на девет или десет години, не помня точно. На 22 или 23 декември - това също не мога да кажа със сигурност, отборът на татко загуби мач. Обадиха се по телефона у дома по време на коледния ни обяд, за да му кажат, че е уволнен."

Моментът оставя дълбока следа в детското съзнание.

Бащата Жозе Мануел Моуриньо Феликс е добър вратар във Витория Сетубал и Беленесеш, има дори мач за националния. През втората половина на 70-те е и треньор, та чак до началото на 90-те години. Но никога на голям отбор.

Синът му Жозе Марио дос Сантош Моуриньо Феликс запомня този момент - как така ще уволниш човек на Коледа? Но вместо да го отблъсне от професията на футболен треньор, този момент е голямата мотивация на този, когото днес светът нарича Специален.

На 14-15 години Жозе-младши вече осъзнава, че няма голям талант да стане топ играч, въпреки че го иска повече от всичко на света.

Намира огромно удовлетворение в това да пише доклади за качествата на съперниците, за да помага на татко си. В началото е като игра на двамата, но постепенно Моуриньо-старши вижда как сина му много точно чете играта.

Кариерата му след 2002-ра

През 2002 г. Моуриньо стана треньор на Порто и спечели с клуба 2 титли на страната, Купа на УЕФА и Шампионската лига.

С Челси също стана два пъти шампион, взе Купата на ФА, както и два пъти Купата на лигата.

Отиде в Интер, спечели две титли, една Купа на Италия и Шампионската лига.

Пое Реал, където вдигна титлата и Купата на краля, а след завръщането в Челси отново стана шампион на Англия и взе още една Купа на лигата.

Днес води Манчестър Юнайтед в първи сезон.

Жозе-треньорът взима Жозе-играча в Рио Аве във втора лига, но това е върхът на кариерата му с футболни обувки на краката. И още на 22 години таткото дава безценен съвет на сина: Карай курсовете рано и поемай по пътя на треньора.

Моуриньо изкарва периоди в Англия и Шотландия - учи езика и посещава специализирани обучения на двете Футболни Асоциации.

Едновременно с това търси работа у дома, която да му позволи плавно да направи прехода, след като спре да играе окончателно. И я намира - става преподавател по физическо в Лисабон и продължава да кара курсове - този път на УЕФА.

Родният му град Сетубал дава първи шанс.

Витория го назначава за треньор на младежкия тим в края на 80-те, когато Жозе е едва на 26. И бързо убеждава всички, че прави нещата както трябва.

Появява се оферта от Ещрела Амадора, където го искат в щаба на първия отбор. Няколко месеца по-късно става асистент на треньора и дава съвети, но и влиза в първите си конфликти. За някой, който няма 30 години, твърде уверено винаги се налага с мнението си.

През лятото на 1992-ра един англичанин се радва на слънчевите дни в Лисабон и договора, който е подписал със Спортинг.

След две титли в Холандия с ПСВ, славата да води Англия на полуфинал на Мондиал 90, както и предишните му невероятни успехи с Ипсуич, Боби Робсън е голямо име.

Но има проблем. Не може да си поръча дори такси на португалски.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията