100 милиона песети или ще убием голмайстора ви

Историята с отвличането на Енрико Кастро Кини, която струваше една титла на Барселона

Sportinglife
Sportinglife 17:10 ч., 22 Фер 2017
0
6711

Барселона се бе засилил да става шампион. А това не се случваше често в онези години. Ако трябва да сме педантични - три пъти за 30 лета между 1960-а и 1990-а.

Но през сезон 1980-81 г. каталунците видимо бяха претендент №1 за титлата в Испания, водени от един изумителен нападател.

На 1 март те смазаха с 6:0 Еркулес, като при оставащи 8 кръга бяха втори, на 2 т. зад лидера Атлетико, с пряк двубой срещу него и мач по-малко (при 2 т. за победа).

Определено Барса можеше да вземе тази титла и играеше атрактивен и резултатен футбол.

В основата на всичко това бе Енрико Кастро Кини, един астуриец, когото наричаха Вълшебникът - Ел Брухо. Централният нападател вече бе вкарал 19 гола за сезона до 1 март и се стремеше да спечели поредната си награда "Пичичи" за топреализатор на Испания.

Кини бе вкарал над 250 гола за Спортинг Хихон, преди през 1980-а Барса да го вземе и да го направи опорна точка на надеждата за титла.

На онзи 1 март Ел Брухо показа отново вълшебствата си и вкара два гола на Еркулес. След мача се качи в своя Форд Гранада и запали колата към дома си на Гран Виа де Карлос III. Къщата му бе недалеч от магистралата и на десетина минути от летището, където часове по-късно трябва да посрещне съпругата си Мария Ниевес и децата им, които си идват от родната Астурия.

Кини се чува с Мария от дома си и към 9 ч вечерта тръгва за летището да прибере семейството си. Не стига до там.

Трима мъже го отвличат пред дома му, качвайки го с пистолет до лицето на един малък микробус, докато наоколо няма абсолютно никой. Мария чака съпруга си на летището в Барселона, но Енрико не се появява.

Тя известява полицията, звъни в болниците в Барселона, както и на хора от клуба, след което попълва документите за обявяване за издирване.

Нощта минава бързо, а в дома на семейството вече са и хора от футболния клуб, които се чудят какво да правят.

На сутринта идва първото обаждане. То е на домашния телефон на фамилията - не вдигайте шум, не известявайте пресата, и Кини ще бъде върнат след 11 дни срещу откуп. Сума не е назована.

Но в късния следобед на същия 2 март в редакцията на в. "Ла Вангуардиа" също звъни телефонът.

Неизвестен съобщава, че Кини е отвлечен от каталунската происпанска организация "Батальон" и ще бъде пуснат след мача срещу Атлетико през уикенда. Той казва, че "не може да се позволи сепаратистки клуб да спечели титлата". И до днес е мистерия кой е направил обаждането и защо.

Разбира се, на 3 март вестниците в Испания пишат само за отвличането. Играчите на Барса седят в съблекалнята и не могат да станат за тренировка. Всички следи водят към терористична организация, примерно ЕТА - на баските, или някоя друга.

Бернд Шустер казва, че няма да играе, докато Кини не бъде върнат. "Имам сърце, не само крака", отсича германецът. Отборът обявява, че няма да пътува за Мадрид за мача срещу Атлетико на върха в класирането.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията