Защо Ливърпул е Робин Худ?

Срещу Бърнли тимът на Клоп се измъкна, но проблемът срещу такива съперници е очевиден

Динко Гоцев
Динко Гоцев 07:50 ч., 13 Март 2017
0
4089

През първото полувреме домакините бяха преборени и поставени в ситуация да не са подредени добре толкова пъти, че е чудо, че не изоставаха с повече от един гол в резултата.

През второто играта малко се успокои, особено след гола на Джан за 2:1. За да дойдат последните минути, когато Ливърпул изгуби контрол и вместо да матира съперника с владеене на топката и остри контраатаки, се бранеше, губеше лесно, допускаше центрирания и тъчове около наказателното поле, което си е рецепта за самоубийство срещу такива отбори.

Контролът върху мачовете, воденето им от мениджър и играчи, е проблем за Клоп и състава му вече 18 месеца. Когато играта на Ливърпул върви, особено на атакуващата формация, "червените" са неудържими. Може да ти вкарат три, четири...

Но загнезди ли се съмнението в главите, както стана с ранния гол на Бърнли, всичко скърца ужасно и нищо не се получава. Появява се тази милисекунда закъснение в единоборствата и неувереност в пасовете, която е "хляб и вода" за съперника ти - аутсайдер, решен на битка за всеки милиметър и нямащ какво да губи.

Проблемите не спират дотук. Ливърпул няма и много варианти, защото травми и други фактори скъсиха скамейката зад Клоп.

Алтернатива в атака е Бен Уудбърн, който е на 17. Стъридж твърде често е контузен. Фирмино излезе със заболяване сега, преди това близо месец го нямаше Мане заради Купата на Африка, а и Коутиньо - през целия месец януари с травма.

В центъра на отбраната Ливърпул не знае коя е най-добрата му двойка, а и е принуден да я търси постоянно пак заради травми и странни събития от друг характер.

Сако бе зачеркнат още преди сезона, Ловрен често има болести и леки травми, вадещи го за по седмица-две, Матип седя 20 дни на тренировъчното игрище и ФИФА не му даваше да играе. Така фундаментът - двойката в сърцето на отбраната, се мени постоянно.

И това не допринася за стабилност.

Интересен детайл е, че Жозе Моуриньо използва тактиката на съперниците от долните етажи на Висшата лига, когато доведе Юнайтед на "Анфийлд" през октомври. Тимът му бе в много лоша серия и колеблив, а Ливърпул летеше. Специалния даде наставления Юнайтед да играе като Бърнли, с което взе точка. Бе битка, единоборства, а танковете в средата на терена - Фелаини, Погба и т.н., не оставиха домакините да играят.

Отстрани изглеждаше грозно, но... футболът отдавна не е игра за естети, а за печелене на точки и резултати. Щом това е проблемът на Ливърпул, всеки ще опитва да се възползва от него.

А, да - всъщност най-куриозното е, че Клоп нареди своя отбор за първи и единствен път по същия начин в ответния мач на "Олд Трафорд" и също постигна частичен успех - 1:1.

Арсен Венгер също се пробва преди седмица, изваждайки от състава Санчес, за да тръгне с дълги топки да разколебава и наранява Ливърпул.

Но планът му отиде на кино, защото Арсенал не е построен да се бори и бие, не знае как да играе "хранейки се" от спечелената първа топка от Жиру. Не е това ДНК-то на този тим, именно заради Венгер.

Позитивите за тези 18 месеца на Клоп в Ливърпул също не са малко. Победите през сезона вече са 16, колкото бяха за целия минал - тоест, ще има подобрение в този актив.

Отборът е вкарал повече голове от всеки друг във Висшата лига за периода. И е нанизал 21 попадения с удари извън наказателното поле - пак №1 за тези месеци.

По обърнати мачове от изоставане в резултата също е най-добър за сезона - вече са четири.

Точките са 55 в 28 мача, което е почти по две на двубой. А това се смята за стандарта, който е необходимо да държиш, за да си в топ 4. Почти сигурно, завършиш ли със 76 или повече точки от 38 мача, си в четворката.

Победите на терена на Арсенал, Челси и Евертън, точките навън с Тотнъм и Юнайтед - това говори, че Ливърпул е равен на най-добрите, когато се изправя срещу тях, независимо от домакинския фактор.

Проблемът е адаптацията към по-архаичния стил, който предлагат останалите в първенството.

А това е много сериозна тема - защото те са 13, а "по-континенталните" съперници са едва 6. Тоест - срещу Бърнли-тата гониш 78 точки, а срещу Челси-тата - само 36.

И изглежда странно опитен мениджър като Клоп да не успява да настрои отбора си за такава игра вече година и половина.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията