Пеле го посочи за свой наследник, но животът реши друго

Трагичната история на ганаеца Ний Лампти, който можеше да е най-ярката звезда на футбола през 90-те

Sportinglife
Sportinglife 07:05 ч., 14 Март 2017
0
21171

Първите месеци след световното в Италия и предвиждането на Пеле, са чудесни. Лампти играе редовно, вкарва и 9 гола за Андерлехт.

Но постепенно очакванията започват да се отразяват на представянето му, а и Де Мос си тръгва от клуба. Ний нервничи на терена, редува уникални изпълнения с посредствени игри и глупави жълти картони. Говори се, че и слуховете за милионни трансфери допълнително го разконцентрират, като Байерн и Реал също са сред заинтересованите клубове.

Едва на 19 години е, когато конфликтите в Андерлехт стават непреодолими, а клубът иска да се отърве от него. Сигурен е, че ще има куп желаещи, но никой не бърза с оферта. Изчакват да видят дали хлапето не е излязло от релси психически.

Намесва се Де Мос, който на минутата подписва с него и го води под наем в ПСВ Айндховен, където вече е треньор. Там през лятото на 1994-а се появява един друг тийнейджър, с две години по-малък от него, но вече световен шампион. За мъже.

Феномена Роналдо е доведен от Де Мос и се очаква двамата да направят изумителен дует. Но тогава идва най-голямата грешка на Ний и агента Антонио Калиендо. А, да - за този персонаж да кажем отделно.

Още през 1989-а той се появява с лъскавите си дрехи и обувки, зализани коси и големи пръстени в Андерлехт, където омайва хлапето и му дава 8000 долара, за да подпише контракт.

В него има следната клауза - 25% от всяка трансферна сума, както и пълните права над имиджа и футболния паспорт на Лампти са в Калиендо. Ганайското момче изобщо не знае какво значи това, разбира се. Де Мос разбира твърде късно и е бесен.

Години по-късно треньорът твърди, че именно този агент е в основата Ний да се скара с Андерлехт, а после и да напусне ПСВ в най-неподходящия момент. След сезон, в който вкарва 10 гола и асистира за още толкова, само на 19 години и с Роналдо до него в атака, предсказанието на Пеле изобщо не изглежда глупаво.

Но тогава Калиендо приема офертата на Астън Вила и след няколко мача от сезон 1994-95 г. африканският Пеле се озовава в Бирмингам. Рон Аткинсън го представя пред медиите и казва, че "това хлапе е истинско чудо и ще ни помогне да преследваме титлата".

Лампти гледа объркано на пресконференцията, целият цирк и светкавиците наоколо са му напълно нова територия. А футболът...

В Астън Вила е превърнат в крило. Всъщност, самият той никога не се е чувствал зле на тази позиция. Но играта в Англия направо го сдъвква и изплюва. Не е готов за физическите предизвикателства, за мачовете през три дни, а Вила играе на всички фронтове, като елиминира Интер за Купата на УЕФА.

Ганайското чудо избледнява и губи мястото си в състава, изигравайки общо 10 шампионатни мача за сезона, от които два като резерва. Вкарва три гола на Уигън в победата с 8:0 с общ резултат от двата мача за Купата на лигата. И това е.

Аткинсън е уволнен, а Вила едва се спасява от изпадане, завършвайки на 18-о място.

За Лампти очевидно Бирмингам не е точното място, но той не може дори да има влияние при евентуалното си преместване. В това време Големия Рон е назначен в Ковънтри и веднага звъни на агент Калиендо - двамата уреждат сделката и ганайското крило отива в този отбор.

Години по-късно Рон Аткинсън бе разследван за странни трансфери, като два от тях бяха тези на Ний Лампти. Нищо чудно...

За футболиста става още по-трудно, а вече е на 22 и има нужда да играе редовно. В Ковънтри записва едва 6 мача, след което напуска със свободен трансфер и отива във Венеция.

И там не се получава, като годината е много тежка и заради заболяването на баща му. Смъртта на човека, който го е тормозил като дете, но все пак е негов баща, го пречупва.

Заминава за Аржентина, където играе за Унион де Санта Фе и си връща радостта от футбола. По това време той и съпругата му вече имат две деца, а в Санта Фе се ражда и третото - момче, което кръщават Диего. Разбира се, на Марадона, все пак се появява на бял свят в неговата страна.

Само на три месеца обаче детето умира от изключително рядко заболяване, което съсипва семейството. Лампти се отказва от футбола, къса договора си с Унион и се прибира в родната Гана.

Не иска и да чуе за играта.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията