Пеле го посочи за свой наследник, но животът реши друго

Трагичната история на ганаеца Ний Лампти, който можеше да е най-ярката звезда на футбола през 90-те

Sportinglife
Sportinglife 07:05 ч., 14 Март 2017
0
21172

Появяват се и първите скандали с жена му Глория, като по-късно и по тази ос драмата ще е огромна. Трагичната участ на Ний може и вероятно ще бъде описана в книга един ден.

На първо време обаче идва завръщане в играта, като германски агент се свързва с него, разбира, че е свободен от договора си с Калиендо и урежда трансфер в Гройтер Фюрт. Втора Бундеслига не е идеалното място за развитие на таланта, но и ганаецът вече не е на 18.

Все пак нещата потръгват лека-полека, докато при едно гостуване футболист от отбора отказва да спи в една стая с него. Откровен расизъм. Клубът покрива името на играча. Докато тече скандалът, новина го кара бързо да се отправи към Брюксел - съпругата му го вика, защото дъщеря им Лиса е в интензивното отделение със същото заболяване като на Диего - не може да диша.

Момичето също не успява да се пребори, а трагедията е огромна.

Глория прави опит за самоубийство и Ний няма избор, освен двамата да се приберат в Гана. Но ежедневните скандали, ужасните дни в спомени за две загубени деца и проблемите на Лампти, който посяга за първи път към алкохола, го карат да се замисли - така ще погуби и своя живот. Решава, че само футболът може да го спаси.

Заминава за Китай, където подписва с Шендон Лунен.

Заиграва добре, а феновете го обичат. Но се появяват нови лични проблеми, като старите му подозрения, че съпругата му изневерява, са потвърдени от приятели у дома. Лампти си събира багажа от Китай, за да опита да спаси брака си.

Отново не играе близо година, после за кратко е в Дубай, където се появява 3-4 пъти за Ал Наср, припечелва още някой долар и се прибира в Гана. Разделен е от жената, с която е заедно от 20-годишен. Оказва се, че през всичките тези години е лъган, при това от приятели, които смята за особено близки.

Отказва се от футбола през 2008-а и започва бизнес в родината, напълно провалил се в играта, в която Пеле му предрича да седне до него на трона.

Три години по-късно Лампти доказва с ДНК-тестове, че не е биологичен родител на децата си. Завежда дело срещу съпругата си, а тя контрира и излиза с теза, че той не е можел да има наследници заради физиологичен проблем и затова двамата са решили да използват донори.

Драмата е пълна, а Ний Лампти е тотално съсипан - за пореден път в живота си.

Оттегля се далеч от Акра и днес има ферма, като се е отдал изцяло на животновъдство, далеч от обществения живот. А е известен в родината си - хората помнят, че той е трябвало да бъде част от поколението на Аю, Гиан и останалите. Бил е най-талантливият от тях.

Родителите му са мъртви отдавна. Братята му не му говорят от години, обидени за това, че е взел за съпруга жена от "другите". Лампти е от Га, а Глория е Фанте - две от родовите племена в Гана, които не се понасят.

Загубил е две от трите си деца, като се оказва, че не е биологичен баща на нито едно от тях. Футболът, който го спасява от тормоза като дете, му е дал много повече огорчения, отколкото радост.

И все пак Ний Лампти намира начин да се пребори с катастрофата, в която се превръща животът му. И наред с фермата, ръководи футболна школа за млади таланти. Помагат му китайци, с които се е запознал в Шендон, както и аржентински треньори, които имат отлични впечатления от него за краткия му престой там.

Учи децата най-вече на едно: "Семейството, точните хора около вас - те са най-важни. Талантът вие го имате."

Човекът сигурно знае какво говори.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията