Вечерта, в която Йохан откри "злото мляко"

На 4 април 1989-а Христо Стоичков вкара два гола на Барса, а Кройф каза: Този го взимаме!

Sportinglife
Sportinglife 13:05 ч., 04 Апр 2017
0
23000

Йохан Кройф бе на път да създаде своя отбор.

В края на 80-те сместа от няколко отлични испански играчи с добра техника и мотивация да носят екипа на Барса, с класни чужденци като Алойзио и английския голаджия Гари Линекер, започваше да работи.

Очевидно на този тим липсваше още малко класа, а и лидерите Андони Субисарета и Хосе Рамон Алесанко не бяха толкова решителни фигури, колкото на Йохан му се искаше.

Холандецът търсеше онзи, който да му даде разликата - характер, който може да дръзне да прекоси границите на позволеното, да предизвика съперника, да го ужили, да се сдърпа и да вкара головете в най-ключовите моменти.

Трябваше му острие на копието.

На 4 април 1989-а, преди точно 28 години, Кройф погледна часовника си и запали поредната цигара, преди съдията от ГДР Зигрфид Киршен да даде първия сигнал. Полуфиналът за КНК изглеждаше сравнително рутинна задача за Барселона.

Насреща бе някакъв български отбор с име ЦФКА Средец.

Е, Кройф никога не оставяше нищо на случайността. Той бе пратил Чарли Решак да гледа българите в мач от първенството три дни по-рано. Искаше да знае каква е тази атакуваща сила, която е нанизала 14 гола по пътя до полуфинала в трите си сблъсъка срещу Интер Братислава, Панатинайкос и Рода.

На 1 април, съвсем не на шега, ЦСКА - защото това е прекръстеният тогава славен български клуб, бие Левски (също наричан не със своето име, а Витоша по причини, твърде дълги за обясняване тук) с 2:1 в дерби пред 45 000 на "Васил Левски".

Решак е впечатлен от номер 7 и номер 9 - Костадинов и Пенев, както и от резервата Танев, който вкарва два гола. Странно, тихичък в мача е номер 8 Стоичков, за когото в Барселона четат и чуват големи неща.

В Европа също се говори за таланта му.

На 4 април Пенев не излиза на терена на "Камп ноу" за първия мач срещу Барселона. Наказан е. Триото в атака на треньора Димитър Пенев придобива нов вид - не е Емо, Ицо, Любо. Става Емо, Ицо, Лъчо - Лъчезар Танев сменя деветката.

ЦСКА играе като равен с каталунците, воден от рошавия тип с номер 8, който ходи по терена, все едно го притежава, българският отбор не се прибира в защита.

В 24-ата минута Костадинов се завърта с топката в центъра и дава пас-приказка зад отбраната, а Стоичков прави шедьовър.

С отровната си левачка осмицата копва топката над тръгналия да излиза Субисарета - 0:1. Кройф гледа някак разсеяно към играчите си, които отиват към центъра.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията