Защо съдбата обича Теодора Пенчева?

Историята на едно смело момиче в сноуборда, което стигна до олимпийска квота след 6 години извън спорта

0
1741

Sportinglife.bg ви представя историята на Теодора Пенчева, която за момента е с квота за България на олимпиадата в Пьончан догодина. Изумителното на това постижение на сноубордистката ни е, че идва след 6 години извън професионалния спорт и завръщане, сякаш на шега. Ето я цялата история, взета назаем от Sportnamasa.com - новия спортен сайт у нас.

Родена е в София, но живее в Чепеларе. От малка е запленена от зимните спортове. Първоначално тренира фигурно пързаляне. Но 15 години сноубордът преобръща живота й и пали

в нея огъня на победител. Петнадесет години по-късно се отказва от спорта и не се състезава. Цели шест години извън пистата.

Животът й тръгва по друг път, а времето, което прекарва на трасето е изцяло за удоволствие и то, като кара предимно ски. През 2018 година ще представи България на олимпиадата в Пьончан. Стана ли Ви интересно? Това е само началото.

Потопете се в историята на Теодора Пенчева.

Всичко започва през 1996 година. Тогава Теодора е само на петнадесет, а интересите й към зимните спортове се простират не по-далеч от спускане със ски.

Запознанството с дъската се дължи на по-големия й брат Неделчо, който е шампион на България по сноуборд по това време. Той печели борда на състезание и го подарява на малката си сестра.

"Борих се цял ден с нея на Мальовица и накрая завърших в реката - споделя Теодора. - Тогава захвърлих борда и казах, че никога повече няма да се кача на това нещо".

И така до следващия сезон, когато прави втори опит. Запленена от спорта, екстремната дама полага основите на бъдещата си кариера. Всеки ден Теодора учи по нещо ново и скоро сноубордът се превръща в нейно любимо занимание. Сигурно се питате как това опасно дело я е пленило?

"Грабна ме начинът, по който изглеждаха брат ми и неговите приятели на пистата - разказва Теодора. - Бяха като птици, все едно танцуваха. Беше страшно красиво".

След като овладява тънкостите на борда, Пенчева получава втори важен подарък от брат си - първия й състезателен сноуборд.

Тогава майка й Анна, подкрепя новото начинанието и я изпраща в родния Рай за сноубордисти - Чепеларе. Там открива страхотен отбор и развиваща се фабрика за ски.

Такъв талант няма как да остане дълго в тайна.

Дни след пристигането й, директорът на фабриката Кръстьо Вангелов предоставя на Теодора възможността да стане професионална сноубордистка.

"С годините смених различни отбори и треньори, влязох в националния отбор - казва сноубордистката. - Този спорт стана абсолютния смисъл на моя живот". И наистина - в тези 15 състезателни години Теодора черпи знания от едни от най-големите имена в българския сноуборд - доцент Кръстьо Згуровски, Виктор Жеков, Атанас Петров и Васил Милчев.

Състезателката е съотборничка с настоящата звезда на Чепеларе и родината - Радослав Янков, който спечели два кристални глобуса - един голям и един малък, в последните 14 месеца.

До този момент всичко за Теодора върви по план - Теодора бордтренировки, лагери, състезания. Типичното ежедневие на спортиста. Младата бордистка има над 40 старта за световни купи, като най-доброто й постижение е 18-то място.

"Всеки треньор има различна методика. Но не винаги това, което той смята за най-добро е най-положително за състезателя - разказва Теодора. - Така се случи, че ние в нашия професионален спорт не успяхме да постигнем резултатите, за които бяхме готови още тогава. А се борихме и ги чакахме с години".

Разочарована от застоя, а и неудовлетворена от подготовката, Пенчева губи мотивация за нови състезания. Младата олимпийска надежда се отказва от състезателния спорт. Някак не приема тъпченето на едно място.

В продължение на шест години Теодора преподрежда живота си.

Описва го така:

"През това време научих много неща, заживях с мъжа на живота ми - Юлиан, и имах време за всичко извън спорта. Не съжалявам за тази пауза, защото ако бях прекарала тези шест като предните пет, нямаше да съм доволна".

Ежедневието на момичето от пистата претърпява тотална метаморфоза. Отдавна разделена с екстремната си страст, Теодора се мести в Чепеларе.

Но вместо тренировки и състезания, тя пренасочва енергията си върху новите начинания, които стартира с мъжа си. По-рано същата година бившата състезателка претърпява операция от херния. Тя остава спомен за цял живот.

По време на интервенцията, хурурзите засягат нерв в коремната област на Теодора. И до днес проблемът не е разрешен.

"Болката преди операцията бе нищо в сравнение с тази след нея, а всяко мое движение я предизвикваше", спомня си Теди, като дори ръката несъзнателно отива към мястото на болката.

С течение на времето тя осъзнава, че няма как да поправи щетата и малко по малко я приема като част от себе си. Дори вече почти не се сеща за нерва, но той не пропуска да и напомни, че е там...

Въпреки че не се състезава, бившата националка по сноуборд не спира да следи изявите както на сънародниците си, така и на международно ниво. Социалните мрежи са връзката и с момичета, с които се е надпреварвала в активната си кариера преди паузата.

Източник: Sportnamasa.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията