Match of the day - футболната приказка без край

Предаването на BBC оцеля в ерата на интернет и социални мрежи. То е последната връзка с традиционния английски футбол

Sportinglife
Sportinglife 18:30 ч., 20 Апр 2017
0
1424

Предаването ражда легенди. И оставя в паметта на футболната история фрази, които не се забравят.

Алън Хансен каза в началото на сезон 1995-96 г. от канапето, че "Не можеш да спечелиш нищо с децата", след като Манчестър Юнайтед бе разбит на старта на сезона от Астън Вила с 1:3.

Много дебютанти, много млади играчи имаше в тима на Фъргюсън, той им се бе доверил. След което... Юнайтед направи дубъл и Хансен е принуден и до днес да слуша как му напомнят с насмешка думите от екрана на Match of the Day.

А Линекер, който се зарече, че ще води предаването по боксерки, ако Лестър стане шампион? Дали това не се превърна в най-обсъжданата история на лятото след сензационната титла на Лисиците? Гари, разбира се, удържа на думата си (долу).

А как работи това някой да седне вечер пред телевизора, часове след мачовете, във времето на интернет, умни телефони, на които гледаш голове, директни излъчвания на мачове и десетки повторения?

Ето как.

Британците продължават да приемат гледането на Match of the Day като част от съботните си ритуали. Евентуално - не пропускат повторението в неделя сутринта, зависи колко уморителна из пъбовете е съботната вечер.

Нерядко на Острова се чува фразата, описваща съботните навици на правоверния англичанин: "Get to the ground, watch the game, have a few pints with the lads and get home for Match of the Day".

Преведено: Иди на мача (стандартно от 15 часа местно време), изпий няколко бири с момчетата след това, прибери се за Мача на деня в 22,35 английско време.

"Звучи ви невероятно, но в наши дни огромен процент от британците не знаят резултатите и детайли от мачовете, когато започва любимото им предаване", шокира Пол Роял, който е водещ на новините в 22 ч по BBC One.

И Пол предупреждава, когато започват спортните новини. "Следва спортът, но ако ще гледате Match of the Day, отклонете вниманието си сега, за да не видите резултатите".

Феноменално. Но и доста логично.

Телевизионните права за Висшата лига са в Sky, но се оказва, че едва 1/3 от аудиторията във Великобритания гледа мачовете наживо - дали там, дали по алтернативни сателитни канали, излъчвани обикновено нелегално из пъбовете.

Останалите знаят резултата само на своя отбор, а вечерта идва десертът на съботния им ден - Match of the Day с всичко за всички мачове. 7-8-минутни репортажи, анализи, коментари, кратки интервюта с мениджърите. Никой не е пропуснат, никой не е подценен.

В общия случай отиваш на мач и след това се отдаваш на бири в пъба, без да се интересуваш от останалите двубои. И си чакаш Match of the Day.

Ясно е - всеки, който поиска, ще знае резултатите. И дори, с малко повече усилия, ще е видял головете в интернет на видеа.

Но - наречете ги консервативни или традиционалисти - британците очевидно продължават да си харесват обзорното предаване такова, каквото бе преди 50 години.

То е част от фолклора. От футболната култура.

И самата мисъл, че продължава да е така при лудостта със стриймове на китайски, руски, арабски... С надпреварата да си първи с информацията, да знаеш голмайсторите на секундата, да видиш головете "преди да са вкарани"...

Match of the Day е непреходен.

И слава Богу!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията