Кардиф обича червеното

Само четири отбора останаха в Шампионската лига. Реал е фаворитът, но финал Юве - Атлетико изглежда напълно възможен

Sportinglife
Sportinglife 07:25 ч., 20 Апр 2017
0
2546

Река Таф е символ на Уелс.

Даже бойците от Уелския полк на британската армия ги наричат Тафи, както и хората, които се асоциират с населени места около реката. Като тези в Кардиф, например.

Там на 3 юни Европа ще чака новия си шампион, а четирите отбора, стигнали до полуфиналите на най-луксозния футболен турнир, пътуват по реката към "Милениъм Стейдиъм" с гордото усещане, че заслужават да са там.

Реката мие едната стена на арената - красиво е. Самият стадион е архитектурна забележителност и вече е видял велики битки - няколко страхотни финала за Купата на ФА, например.

Сега чака най-големия мач.

Реал Мадрид е кралят не само на тази четворка. Господарят на Европа е на седми пореден полуфинал, като два пъти стига финал и го печели за този период - през 2014-а и 2016-а срещу Атлетико.

Мадрид има 11 триумфа в турнира, което е като постижение на владетел срещу няколко скромни местни феодали, ако го съпоставим до това на останалите три претендента. Юве има 2 купи, Монако и Атлетико не са печелили трофея.

Реал стигна до тази фаза с 16 вкарани гола в групата, а след това 12 в четири мача от елиминациите срещу Наполи и Байерн. По три попадения средно на мач във фазата на пряко отстраняване... Отличен показател.

Тимът на Зинедин Зидан може да стане първият в новата история на турнира (под това име, след 1992-ра), защитил трофея си.

Реал мина през Байерн в мач, който взриви социални мрежи и анализи заради съдийски грешки. Да, реферът Виктор Касай помогна с едно грешно отсъждане, асистентите му - с две.

Но Реал надигра Байерн като цяло и бе далеч по-продуктивен във футболно отношение, оставяйки настрана факторите отвън - 23:6 точни удара в двата мача, далеч повече чисти положения.

Мадрид е на път към дубъл с титла у дома и в Европа, което няма да е изненада. Никой трофей на Реал не може да е изненада.

Атлетико обаче усеща, че "трети път стомна за вода"... Феноменалната ера на Чоло Симеоне прати два пъти на финал червеното и бялото от Мадрид, но съдбата не позволяваше трофеят да се качи в автобуса на Атлети. Дузпите миналата година, изравнителният гол на Серхио Рамос през 2014-а секунди преди края... Намеси свише. Но Симеоне и неговите бойни отряди този път са готови да стигнат до края.

Този отбор на Атлетико се гради от над 3 години и може да се каже смело, че това ще е последният му шанс в този вид. Вероятната продажба на Гризман, напускане на треньора... Нещата от лятото може да са различни.

Но Атлетико заслужи да е сред четирите - оглави група с Байерн, а в мачовете от елиминациите е пуснал само три гола (2 от Леверкузен, 1 от Лестър). Да, Чоло имаше и късмет жребият да не го прати дотук на нито един от най-големите отбори на континента.

Но той от тях страхове няма...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията