Вратата е в сигурни ръце

Историята на Донарума - какво е миналото на Предопределения, къде е бъдещето и как го описват тези, които го познават

Sportinglife
Sportinglife 09:50 ч., 07 Май 2017
0
7499

"Какво разбират те? Хора от Север, живеещи далеч от морето". Така обичат да казват, махайки с ръка, старите мъдреци от кафенетата в Кастеламаре ди Стабия. Не е ли роден до морето, не ми го хвали...

Градчето не е голямо, но е приказно красиво. На около 25 километра от Неапол, на морския бряг, недалеч от Везувий - гордостта на италианския Юг, символизиращ неговата емоционалност, експлозивност и хаотичност.

На Север обаче имат пари. И когато през 2013-а броиха 200 000 евро в касата на местния клуб, всички бяха доволни. Алфонсо и Маринела Донарума също нямаха нищо против, въпреки че момчето им бе само на 14 години.

Огромният Джиджо, кръстен заради детската си физиономия на героя-мишле от на предаването "Златната монета", всъщност още тогава си беше мъж. Щеше да се оправи в Милано, няма проблеми.

Четири години минаха, откакто Джиджо се оправя сам на Север, подпомаган от вуйчо му, при когото живееше в началото, годеницата му и родителите, които от тази година са при него.

Джанлуиджи Донарума вече е на 18 години. Ще кажете - та това си е още дете. Но не и този 190-сантиметров тип, който има на раменете си глава на зрял мъж поне на 35, въпреки че лицето му ще ви подлъже в обратното.

Без съмнение той е най-талантливият вратар в света. Двете му големи мечти във футбола вече се сбъднаха. А е само на 18. Расте в Кастеламаре ди Стабия с плакати на Милан по стените на стаята и иска да играе за Росонерите поне един път в живота си. Поне да тренира на Миланело... Или - веднъж да стъпи на "Сан Сиро" и да запее с Южната трибуна.

Днес има вече 64 шампионатни мача за Милан и е смятан за звезда. Мислят да му дадат капитанската лента от новия сезон, ако не се изкушат да го продадат за някоя от умопомрачителните оферти, които ще дойдат през лятото. Юнайтед, Челси, Реал Мадрид... Говори се за суми от около 120-130 милиона евро!

Първата мечта е заградена в кръгче. Играе за Милан.

Втората е да тренира, да е на едно игрище, да подаде ръка и да размени две изречения с големия си идол - Буфон. Не само това, но и му бе резерва вече в италианския тим, а Джиджи го посрещна, все едно са стари приятели.

Джиджо и Джиджи. Първият SMS бил към брат му Антонио: "Взех ти автограф". Антонио Донарума също мина през юношеските формации на Милан, но така и не успя да играе за клуба - днес, вече на 26 години, пази на Астерас Триполис в Гърция.

Заради него Джиджо обича Милан. Заради батко си обожава Буфон.

Тук идва и най-голямата дилема, която занимава вестниците в Италия вече половин година. Какво ще стане през лятото с този огромен тип с детско лице, който спасява Милан като някакъв колос?

Донарума иска да остане завинаги, да е легенда като Малдини. Наскоро Паоло каза, че е поразен колко земно и нормално момче успява да остане Джиджо при всичката истерия около него. Все пак вратарят би рекорда му, като се появи на терена срещу Сасуоло на 25 октомври 2015-а, едва на 16 години и 242 дни! Малдини сигурно още тогава е бил впечатлен.

Светът също. Дългучът, който запълва вратата с тялото и огромните си ръце, е допуснал 87 гола в 64 мача. Но не мислете, че това е лошо постижение. Вижте състава на Милан и класирането на отбора в този и миналия сезон, и ще разберете - Джиджо всъщност прави чудеса.

Най-невероятното е, че това е някакъв тип, който излиза след победа в дербито срещу Интер, в едва 14-ия му мач, навършил наскоро 17 години... И тръгва пеш край "Сан Сиро", под ръка с Алесиа Елефанте - годеницата му. Разговарящ с татко си и брат си, натискащ червения бутон на мобилния телефон, който не спира да звъни.

Десетки хиляди тифози виждат това изумени, а репортерката на тв канала RAI, която предава край стадиона след паметното 3:0 за Милан, го сочи при включването си наживо - това е вратарят, който спаси всичко... Върви пеш и отива към автомобила на татко му, паркиран на повече от километър от стадиона.

В Милано отношенията на привържениците на двата гранда са особени. Там няма побоища на дербито, има пакт за това между ултрасите от близо 30 години.

Двата клуба таят голяма неприязън и съперничество, но и си разменят нерядко играчи - примерът с бартера Андреа Пирло за Франческо Коко още е повод за подигравки от миланистите към интеристите.

И именно това е слухът, който раздира Милано вече месеци. Мино Райола, агентът-хиена на Джиджо, обяви публично: Ще го дам на Интер, ако Милан не му предложи невероятен нов договор.

Донарума не се сдържа и дори отвърна на притеснени тифози в twitter, че не смята да отива в Интер... Но...

Между другото, малкият (простете, използваме го за човек, който е близо два метра висок) има вече почти 1 милион последователи в instagram, който ползва най-активно от социалните мрежи.

Та за трансфера му, за бъдещето му.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията