10 мига, изваяли легендата за Марадона

От световната купа за младежи до триумфите с Наполи - това е Дон Диего

Sportinglife
Sportinglife 15:50 ч., 12 Май 2017
0
7692

На 10 май 1987 г. Неапол официално смени своята религия. Целокупното население на града избра Марадонизма пред христианството.

На този ден, от който вече отброяваме 30 години, Диего направи Наполи шампион за първи път в историята.
Аталанта спря Интер с 1:1 и разликата вече бе 4 т. между лидера от Неапол и отбора от Милано (Ювентус също имаше такъв актив на второто място). И празненствата започнаха...

"Бяха карнавали, партита, лудост - разказва спортният анализатор Дейвид Голдблат, който е в града за купона. - По улиците не спираха музиката и танците, рисуваха Марадона навсякъде, разнасяха ковчези с емблемите на Ювентус, Милан, Интер..."

Ражда се песента "Аз видях Марадона", както и легендата за триото "Ma-Gi-Ca" (Магия), което идва от Марадона, Джордано и Карека - атакуващото звено на Наполи.

Това е един от великите мигове, ръкоположили Диего за един от двамата или най-великият играч в историята. Да победиш с южняците отборите от Севера... Невиждано и нечувано.

Поводът е достоен да изброим 10 момента, формирали легендата за номер 10 - Дон Диего Армандо Марадона.

Световно първенство за младежи, 1979 г.

По това време Аржентина вече знаеше за гения, но светът - не. Година по-рано Сесар Луис Меноти не го включи в състава на първия тим, спечелил Мондиала у дома. Диего бе на 18 години, когато заведе като капитан родината си на световното 20 в Япония.

Не просто като капитан, а като лидер. След три победи в групата (с гола на Диего в тях), Аржентина удари последователно Алжир с 5:0, Уругвай с 2:0 и СССР на финала с 3:1. Десетката вкара по веднъж в трите двубоя, като така натрупа шест попадения в турнира. И спечели "Златната топка" за най-добър играч в него...

Архентинос Хуниорс - Бока Хуниорс, 1980 г.

На 15 години Диего дебютира за първия си отбор. Архентинос вече бе толкова влючен и зависим от гения, че му даде капитанската лента на 18. А през този паметен следобед Марадона бе воден от допълнителна мотивация.
Първо, играеше срещу Бока - отборът на татко му и на сърцето му.

Второ, дни преди мача лудият вратар на съперника Уго Гати и националния го бе нарекъл "малко дебелаче".Марадона му показа кой кой е - заби му четири гола... Един от дузпа, два от преки свободни удари и един с прехвърляне. Четири месеца по-късно Бока го купи, защото цялата страна вече говореше само за това извънземно "дебелаче" с номер 10! Бока плати за него убийствените за онова време 4 милиона долара.

Бока - Ривер Плейт, 1981 г.

На 10 април Марадона изигра първото си Суперкласико. И то... изигра го за историята. Диего се забавляваше под дъжда, на калния терен на "Бомбонера".

Първо се изгаври със защитата на съперника, а съотборникът му Мигел Бриндизи вкара на празна врата. После десетката прави още една асистенция, а накрая довършва Ривер с гол, като "хлъзва" на тревата националния вратар Фильол.

Дербито на Марадона - така остава в историята на този мач срещата от 1981-ва.

Реал - Барселона, 1983 г.

През юни Барселона гостува в Мадрид за първи финален мач от несъществуващата вече Купа на лигата в Испания. Марадона вкарва гол, при който е изведен сам от центъра, лъже вратаря на Реал и изчаква бранител, който "излита" да го спре на голлинията. И пуска топката в празната врата арогантно.

Това издание на Ел Класико завършва 2:2, а в реванша Барса бие с 2:1, като Диего пак бележи. Попадението в Мадрид обаче е паметно, като телевизиите в страната дълго го повтарят и анализират.

Аржентина - Англия, 1986 г.

Няма фен на футбола, който да не знае за този мач. Четвъртфинал на Мондиал 1986, чакан от цялата планета по повече от една причина.

Марадона в този ден вкара най-скандалния гол в историята, но добави към него и най-красивия...

Диего откри с ръка - Божията според него, "на един измамник" - според повечето останали хора на света, които не са аржентинци. Защото първото попадение си беше измама.

Второто - поезия. Марадона излъга 8 футболисти на Англия, заобиколи и вратаря Питър Шилтън, пусна топката във вратата и написа страница в историята на футбола. Направо цяла глава!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията