Никога няма да има втори като Газа

На 50 години великият халф е развалина, но бяха времена, в които неговата енергия зареждаше цяла Англия

Sportinglife
Sportinglife 09:10 ч., 28 Май 2017
0
8072

Новината, че Пол Гаскойн е станал на 50 години на 27 май, сама по себе си не е някакъв страшен шок. Какво толкова? Все някога трябваше да навърши 50, нали е човек?!

Все един от 365-те дни в годината му е рождения ден, като на всеки.

Газа обаче тотално ни е накарал да отказваме да повярваме, че е на повече от 18. Той всъщност си остана на 18 и докато играеше, а и след това. За съжаление - с добрите и лошите последствия от това.

Ако сте твърде млади, за да помните Мондиал 90, сигурно името на Пол Гаскойн ви говори само за някой, когото често прибират в клиники за хора със зависимости към алкохола. Един съсухрен и зле изглеждащ тип, когото полицаи отвеждат някъде - от снимки на папараци в жълти английски издания.

А това е Газа днес, а не онзи, когото искаме да задържим в спомените си.

Онзи Газа беше най-талантливото копеле в един изключително корав и симпатичен английски отбор от края на 80-те и началото на 90-те, та чак до Мондиал 98, когато всичко приключи.

"Той бе на едно ниво с Марадона за няколко години", каза за него Брайън Робсън - един от първите, който опита да му счупи краката по английските терени, след като присмехулното джорди му прекара топката през краката и му намигна на един мач Тотнъм - Юнайтед през 80-те.

Навръх 50-ия му рожден ден, ето няколко истории за този митологичен типаж, който не може да бъде антипатичен на никого. Като играч бе култов герой за всички агитки, за които обличаше екипа. И на останалите... Никой не мразеше Газа, защото нямаше друг като Газа.

1. Голата изненада за Елтън Джон

Газа е на 17, когато с Нюкасъл играе срещу Уотфорд във финалите за младежката Купа на ФА. След двубоя у дома седи във ваната в съблекалнята, нагъвайки любимото си шоколадче Mars, а босът на гостите Елтън Джон се появява. "Елтън, Елтън, изпей ни песен", крещи бузестото и къдраво джорди, изправяйки се в пълния си блясък пред звездата от музикалния бизнес.

Месеци по-късно е включен в групата на първия отбор, след като му набиват в главата, че да яде чипс и хамбургери е вредно за един футболист. На път за Норич обаче разбира, че няма да е в състава. И тайно си взима един бургер при спиране на автобуса...

2. Как да убедиш сър Боби

Боби Робсън е най-големият фен на Газа, но продължава да се двоуми за мястото му в състава за Мондиал 90. Пресата не помага - вестниците са пълни с истории за това колко незрял е халфът, въпреки че към изявите му на терена забележките са минимални.

Газа играе в контрола срещу Чехословакия, вкарва гол и подава за още два. Робсън се разкъсва, а на 26 април трябва да обяви състава и се колебае дали джордито ще успее да се справи с напрежението.

Залозите не са в негова полза - повечето букмейкъри смятат, че Газа ще си остане пред телевизора.

На 25 април сутринта, сър Боби взима вестниците у дома с чая си, за да види на всяка от последните страници огромна снимка на Газа в клоунски костюм. Едва не изпуска чашата си. На ръба е да го остави извън отбора, но надделява желанието да има най-добрият плеймейкър за световното. Там Пол е на невероятно ниво. Не и преди да се яви за лагера на националния преди заминаването с четка за зъби, стърчаща от десния му чорап...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията