Магията на дузпите

11 пъти купата на шампионите е печелена и губена така, а героите и белязаните като грешници остават вовек

Sportinglife
Sportinglife 07:25 ч., 02 Юни 2017
0
3618

На 25 май 2005-а футболът празнува.

Защото Ливърпул и Милан построиха паметник на играта, в който имаше всичко...
3:0 за Милан. 3:3, след като Чаби Алонсо довкара топката от дузпа, спасена пак от този Дида.

Продължения и дузпи.

При наказателните удари бразилският вратар пак успя да отрази един шут - и то на норвежкия бомбардировач Йон Арне Рийзе. Останалите от Ливърпул обаче бяха безпощадни.

За Милан изпуснаха дузпаджии, на които човек може да си заложи апартамента, че ще вкарат. Сержиньо, Пирло и Шевченко бяха тримата титулярни изпълнители от 11 метра в онзи супертим на Карло Анчелоти.

Една от най-големите драми в историята на турнира, а със сигурност - най-великият финал, пак бе решен с дузпи. И отново - както две години по-рано - имаше претенции, че героят Йежи Дудек, е бил на метър пред линията на вратата при два от ударите.

Истанбул, както и Рим, са символ на ливърпулските успехи в турнира на шампионите. Мост между тях хвърля не само фактът, че дузпи дадоха трофея на Червените.

А и Дудек, който копираше Гробелаар донякъде, танцувайки по линията на вратата, наставляван преди старта на рулетката от Джейми Карагър.

Три години по-късно пак английски отбор триумфира с дузпи. Но нямаше и големи варианти за това - в Москва се срещнаха Манчестър Юнайтед и Челси, та все един щеше да е шампион на Европа.

Кристиано Роналдо бе играчът на мача, но изпусна при дузпите след 1:1 в 120-те минути. Челси бе на път да спечели, но програмираният пети изпълнител - Дидие Дрогба (поне в главата на Авраам Грант, мениджърът на "сините") получи червен картон малко преди края на продълженията и трябваше да се търси алтернатива.

И тогава... Джон Тери се подхлъзна. Съдбата реши да не става герой. Просто трябваше да уцели мрежата и Челси бе шампион на Европа. Но се хлъзна, топката удари гредата и... Останалото е история. После пропусна и Анелка, за да отиде купата в самолета на Юнайтед.

Четири години след това футболните Богове решиха, че е време за разплата. Челси отиде в Мюнхен и оцеля в бомбардировката от нахъсаните типове от Байерн, задължени да вземат купата пред своя публика и на своя стадион. В продълженията при 1:1 Петер Чех спаси дузпа на Ариен Робен, за да остави шанс на своите.

При дузпите изпусна Мата и Байерн се запъти към купата. Три поредни хирургически изпълнения.

Но Ивица Олич и Бастиан Швайнщайгер изпуснаха и тълпата замря - Дрогба, на когото съдбата също имаше какво да връща за Москва, заложи топката на 11 метра. И вкара безпощадно!

И крайната точка на тези 11 драми от 11 метра, белязали дотук финалите в Шампионската лига в историята. Миналата година, пак на "Сан Сиро".

Реал и Атлетико с вплетоха в битка, а Гризман изпусна дузпа през второто полувреме.

След 120 минути и 1:1, отново фокусът падна върху наказателните удари, здравите нерви и изгризаните от половината свят нокти.

Дузпите бяха за учебник. Или поне - осем от деветте, които гледахме. Хуанфран изпусна за Атлетико, а след него Кристиано Роналдо се засили и прати топката в мрежата.

Купа за Кралете.

В събота пак може да гледаме същия сценарий, защото отборите изглеждат изключително равностойни. И тогава... Навас на едната врата е победител от 2016-а след подобно изживяване.

Буфон от 2003-а е от другата страна на емоционалния полюс, пак след дузпи.

Непредвидимо е какво може да се случи в Кардиф, ако 120-те минути не стигнат. Заглавията ще бъдат подготвени още, докато отборите се готвят за ужасното изпитание.

Ще се търсят новите Гробелаар, Дудек, Дида и Дукадам.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията