Виж айсбергите, китовете и ... битката за титлата

Първенството на Гренландия е кратичко, но можете да сте сигурни, че си заслужава да се види наживо

Sportinglife.bg по идея на CNN 15:30 ч., 24 Авг 2017
0
1716

Не може да се твърди със сигурност дали това е денят, в който искрата стана буен огън, но е твърде вероятно.

На 4 май 2001 г. един отбор, наричан "Забранен", изигра първия си мач в световния футбол. Тибетските национали загубиха тежко в онзи ден в Копенхаген, но светът гледаше с любопитство и отрази изявите им.

И видя как със стил, желание и класа, те бяха надиграни. Победата с 4:1 бе за съперника на "забранените".

Гренландия. Факт - мачът бе срещу Гренландия.

Обзалагаме се, че не сте чували за футболните герои на Гренландия. Ако не ви е хоби географията, едва ли знаете много и за това място, да оставим настрана ентусиастите, които ритат топка там.

Добре де, сигурно ви е попадало някое филмче или книжле, където е показано или пише, че говорим за най-големия остров на планетата.

Австралия има статут на континент, не се брои в списъка.

Но футболът в Гренландия е мания, най-популярната игра без конкуренция, а като нищо предлага и най-атрактивното първенство на планетата.

Няма значение, че тук няма да видите голове със задна ножица, някое "еластико" като на Роналдиньо или един от финтовете на 222-каратовия Неймар.

Докато зяпате дербито между местните отбори обаче, почти сигурно е да ви попадне някой кит недалеч от брега, а успокояващата гледка на върховете на айсбергите наоколо допълва идилията.

63 години минаха, откакто първият организиран футболен мач бе изигран в Гренландия.

Там има 5000 регистрирани играчи, съвсем естествено, всички - аматьори. Пространство за игра - колкото искаш. Островът като територия е колкото Германия, Франция, Испания и Италия заедно, че и по-обширен... Но населената част е миниатюрна, жителите са едва към 57 000.

Сезонът тук не е дълъг. Всъщност, сезон е силно казано. Първенство на Гренландия има, откакто има и федерация, а това е вече 63 години. Играят се мачове между отборите от един град, после - от областта, възможно най-близките един до друг. След това има финали.

Всеки от тези рундове продължава по една седмица, тоест - за 21-22 дни всичко се решава.

Не е сложно, нито е продължително.

За 63 години организиран футбол се изиграха 46 първенства, а тази година току-що завърши 47-ото. Хората гледаха терена с битките за титлата, хвърляха по едно око към айсбергите, както и по някой кит, слънцето над Гренландия, цялата упойваща с леденото си спокойствие гледка на Арктическата действителност.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията