Неоценени и надценени

Родната „А“ група изпуска таланти през пръстите си, задържа плява

Sportinglife
Sportinglife 17:50 ч., 21 Яну 2015
0
1750
Lap.bg

Челси е добър отбор. Някои биха казали отличен. С пари, както знаем, всичко се постига във футбола – милионите на Абрамович, селекциите, тлъстите заплати... Но малцина се замислят, че от 7-8 години Челси има и най-добрата скаутска мрежа сред английските отбори.

Факт

„А“ група няма око за таланти. Доказано е. Тук и нигерийски национал да доведеш, няма да го различат от някой самозванец със същия цвят на кожата.

Тибо Куртоа, Сесар Аспиликуета, Неманя Матич, Андре Шюрле, Курт Зума, Еден Азар (за него е спорно, следяха го грандовете от цяла Европа), Оскар... Млади и неизвестни, когато клубът ги взе, звезди сега. Да не говорим за поне още 20 добри футболисти със страхотно бъдеще като Кевин де Брюине, които са под наем из европейски тимове, но са на Челси.

„А“ група няма око за таланти. Доказано е.

Тук и нигерийски национал да доведеш, няма да го различат от някой самозванец със същия цвят на кожата. Веселата случка с Кристиан Ободо още пари под лъжичката всички в ЦСКА. Доведоха им халфчето на 19, младо и притестнително... Не подписа. Мина през Серия „А“ където изигра над 200 мача за Удинезе и Торино, за да продължи в Русия.

Актуалният повод за тези редове са събитията от 21 януари, когато Кевин Брю преподписа с английския Ипсуич до 2018-а. Човекът позира със синята фланелка на отбора, който се бори за влизане във Висшата лига. Преди около 2 години позира гордо със синия екип на българския Левски, но тук „го разкрихме“. Не можеше да центрира. Зле беше с координацията, а и не влизаше в единоборства. Не е ниво за Левски...

Нищо, че клубът плати 270 000 евро на Истър да го вземе. На „Герена“ вдигнаха банкет, че са се освободили от него миналата пролет, а той отиде в Ипсуич (без пари) и си спечели договор за още 3 години. Интересно, дали в Ипсуич конкуренцията е по-слаба от тази в халфовата линия на Левски?

И ако направят едно мачле „сините“ от София и „сините“ от Ипсуич, кой ли ще бие?

В същия ден Аймен Белаид, когото левскарите винят в несръчност и постоянни досадни грешки, се пробва в Болтън. Там играят случайни хора като Ейдур Гудьонсен и Емил Хески – към залез са, но все пак – такива фигури у нас няма да видим. Е, остава и Белаид да премине в Англия, та да се замислил – какво точно не е наред в преценката на родните тимове за качествата на играчите?

У нас Тони Силва, който сега е на крачка от Бешикташ за близо 1,5 милиона евро, два месеца седя на проби в ЦСКА. Игра в контроли, не убеждаваше спортно-техническия щаб. След това подписа, но на една от най-ниските заплати в клуба. А момчето стигна до първия тим на Ливърпул преди време, макар и без да играе...

Примери има и още. У нас звезда е Гара Дембеле, който едва си седи на краката от пиене, в Германия изигра всичко на всичко 400 минути за 2 години, а в Китай го качиха на самолета след 3 месеца. В София Гара бе мегазвездата на Левски, но извън средата на „А“ група се оказа (почти) звездичка.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията