Плаши ли се Специалния от специалните мачове?

Моуриньо обожава статистиките, но тази с резултатите му срещу топ отборите на Англия никак няма да му хареса

Sportinglife
Sportinglife 14:10 ч., 16 Окт 2017
0
1286

В ранния следобед в събота може да сте дремнали добре, особено ако петъчната вечер традиционно е завършила късно.

Все пак мачът можеше да приспи всеки, който не го е гледал с огромен тефтер, няколко молива за записване и чертаене на схеми, и с очите на футболен треньор. Защото и такива е имало.

Но ние не сме треньори.

Като обичащи футбола хора искахме да видим Ливърпул срещу Манчестър Юнайтед в пълния му блясък, мач на двата най-популярни английски отбора. Грандове, които са избродирали историята си с голям футбол, титли, звезди и велика история.

Видяхме... Изкаран под индиго мач от преди година, пак по това време на сезона, на същия стадион "Анфийлд". Едните опитват с топка в краката да преодолеят стената, изградена от телата на другите. 0:0.

Да наречеш Жозе Моуриньо "враг на футбола" е прекалено и сме далеч от такава мисъл, въпреки че и дотам стигна английският вестник "Дейли Мейл". Но категорично португалецът хвърли в кошчето за боклук всяка надежда да гледаме футбол.

Разбира се, той ще каже три неща в своя защита. Знаем, защото го прави непрекъснато от 15 години.

- Това е бизнес на резултатите

- Аз печеля първенства и трофеи

- Бях лишен от основни играчи

Така си е - и за трите е прав. Само че същият Жозе, който обича да навира под носа ни статистиките колко много трофеи печели и какъв е процентът от спечелените му мачове, малко би се учудил на едни числа от престоя му в Юнайтед дотук. Или поне - не би ги приел с усмивка.

Специалния няма победа навън над отбор от елитната шестица на първенството с Юнайтед.

Той води "червените дяволи" от миналото лято, като досега е гостувал два пъти на Ливърпул (0:0 и 0:0), на Арсенал (0:2), на Сити (0:0), на Тотнъм (1:2) и на Челси (0:4).

Добавяме към това 0:3 от Сити, 3:5 от Тотнъм, 0:0 с Арсенал и 0:0 отново с Тотнъм - последните му четири визити на топ отборите като мениджър на Челси преди уволнението му в края на 2015 г. Представителна извадка от 10 мача, съвсем в духа на търсене на опора в статистиката.

Последните 10 гостувания в домовете на топ отборите на Англия са донесли на съставите, водени от Жозе точно 5 точки.

Вкараните голове са... 4, и то в два мача на стадиона на Тотнъм. Загубите са 5, ремитата - 5.

Малка подправка е любопитната статистика, че двете гостувания на "Анфийлд", счупили скалата на скучнометъра, отбелязаха всичко на всичко два удара в рамките на вратата от играчите на Юнайтед. Миналата година беше Златан Ибрахимович, тази - Ромелу Лукаку.

За 180 минути.

Така - дотук, ще кажете, какво толкова? Дербитата навън не се губят (понякога), биеш си по-малките отбори и си свиркаш.

Въпросът е, ще видим ли някога в открит дуел колко струва отборът на Жозе (и това се отнася за който и да е клуб, защото догодина може да е мениджър другаде) при визита на директен съперник?

Отговорът има един смисъл за всички фенове на останалите отбори, съвсем друг за тези на този тим, за който в конкретния момент работи Моуриньо. За тях той е тактически гений. Мнение, което уважаваме.

Но да минем тогава на по-голямата картинка, както той обича да ни я рисува.

От идването му в Юнайтед, Жозе е спечелил 89 шампионатни точки - 69 миналия сезон, 20 досега в този.

Сравнението за същия период:

Челси е със 106 точки (93 плюс 13)

Тотнъм има 103 (86 плюс 17)

Сити е със 100 (78 плюс 22)

Ливърпул има 89 (76 плюс 13)

Арсенал е с 88 (75 плюс 13).

Ако трябва да обърнем това миникласиране във въпрос - къде точно печели предимство Моуриньо, защото не е в дербитата, но не е и в общата класация по точки?

В края на сезона Жозе може дори титлата да вдигне - нищо чудно, при страхотния състав, който има Юнайтед, а и добрия старт на първенството.

Но ако не го направи, никой фен на "червените дяволи" ли няма да се запита: А ако бяхме тръгнали да бием на "Анфийлд" един доста колеблив в момента Ливърпул, тези 2 точки нямаше ли да са решаващи?

Е, и да не е шампион, Жозе пак ще спечели някой трофей.

Все пак през миналия сезон вдигна цели три - на практика трите без двата най-важни, за които се състезаваше Юнайтед (титлата и Купата на ФА).

Просто е важно да не му се налага да гостува на топ отбор по пътя.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията