Стенли парк, шумът на "Коп" и старите навици на Жозе

Защо Ливърпул - Юнайтед в неделя е далеч от това да е ясен мач

Sportinglife
Sportinglife 10:10 ч., 15 Дек 2018
0
728

Камбаните на огромната катедрала, надвесила се над града, отдавна ще са замлъкнали.

Улиците в центъра ще опустеят, защото никой не иска да остане някъде в ъгъла на пъба, далеч от екрана. Ще се изпие бира, достатъчна за това да превърнем Перловска река в плавателна, и то за кораби с много дълбоко газене.

В Стенли парк шумът ще е оглушителен. От трибуната "Коп" песните ще гърмят, а отсреща трите хиляди манкунианци ще отвръщат хорово. Няма надпяване, няма млъкване за секунда. Най-настръхващата атмосфера за сезона - и това важи и за двата клуба.

Това е Ливърпул - Юнайтед. Най-големият мач на английския футбол.

И - да, в неделя от 18 часа той вероятно отново няма да задоволи естетите, гладещи мустак пред телевизора, анализирайки кой колко пъти е подал точно топката, как някой красиво я е центрирал или пуснал триково зад гърба си. Не това е важното в този мач.

Просто не бива да го губиш.

На фона на цялата емоция и напрежението, малко странни са ставките на букмейкърите и прогнозите на експертите в Англия. Те говорят за голямо предимство на домакините. 

Не така са нещата с прогнозата на популярния коментатор Георги Драгоев, който предвижда победа на Манчестър Юнайтед с коефициент 6,5. Вижте още прогнози от известни експерти на сайта на Букмейкър Рейтинги

Понякога е странно как един футболен мач се превръща в разделителна линия, нещо като фронт, който все по-трудно се обяснява и все по-лесно нажежава взаимната ненавист.

Ливърпул и Юнайтед се мразят и надпреварват заради това кой е най-титулуван, но и в задъхана битка на двата града - икономическа, социална, демографска. Всичко започва именно от това, нали?

Те или ние? В Буенос Айрес "предателите" от Ривер напуснали махалата Бока, преместили се в по-гъзарски район. И ето - вражда, продължаваща вече век.

Тук каналът, който е внесъл индустриалните материали и стоките директно в Манчестър, отнемайки важността на доковете в Ливърпул (преди 60-70 години), изостря враждата на манкунианци и скаусъри. Отборите им - тази гордост на кореняците, са идеално оръжие за дуел. И ето ти дуел, и то какъв!

20 срещу 18 титли на Англия за Юнайтед, 5 срещу 3 трофея в Шампионската лига за Ливърпул.

Приказка без край, само че без романтиката, а само с черното и бялото на неприязънта между главните герои.

Букмейкърите този път малко са прекалили. Да даваш коефициент на Юнайтед от над 6.00 срещу който и да е отбор в света си е чиста проба риск. Но - тези хора си изкарват парите именно с идеална преоценка на риска, нали?

Истината е, че когато Жозе Моуриньо гостува на "Анфийлд", никога не бива да го отписваш.

Португалският мениджър, който изживява вероятно най-трудните дни в кариерата си, има чудесни спомени от този стадион. Да, има и два много лоши - в загубени полуфинали от Шампионската лига, но добрите са повече. Или поне тези, спомогнали репутацията му на човек, който "не губи, когато е решил да не загуби" да е толкова ярка.

Жозе срещу Ливърпул е с положителен баланс от всички клубове, с които е работил - 12 победи, 9 ремита, 6 загуби. На "Анфийлд" пораженията му са само три - през 2005-а и 2007-а Ливърпул елиминира неговия Челси в споменатите реванши от полуфиналите в Шампионската лига, а през същата 2007-а отборът, тогава воден от Рафа Бенитес, го надигра и с 2:0 в първенството.

С Юнайтед Специалния гостува два пъти на Ливърпул, като резултатът се повтори - 0:0.

Пак Жозе бе начело на Челси, когато през пролетта на 2014-а отчая "червените" на техния стадион, печелейки с 2:0 и преобръщайки запътилата се към титла ливърпулска кола. Подхлъзването на Джерард остава паметно от онзи мач, но и това, че Моуриньо за пореден път майсторски "паркира автобуса", не бива да бъде подценявано.

Няма по-добър в бизнеса, когато става дума за това да бъде спрян съперникът от това да играе играта си. Жозе го е превърнал в наука.

Съвсем друга история са сблъсъците на Моу с Юрген Клоп. Това е един от малкото треньори в света, който има положителен баланс срещу португалеца. Победите на отборите на Жозе са само 2, като никога не са идвали на терена на тима, воден в конкретния момент от германеца.

Юрген има 3 успеха, постигнати с Борусия над Реал, както и с Ливърпул над Челси на Моу, и то в Лондон.

Всичко това може би е полезно, ако сте запалени по статистиките. Добавяме, че домакините са първи във Висшата лига, а гостите - шести. И наглед, предимството е за тези в червено (в случая това е Ливърпул).

Но никога, при никакви обстоятелства, за нищо на света и дори на шега, не казвайте - "този мач е ясен". Не и Ливърпул - Юнайтед. Не и с Моуриньо срещу Клоп.

Не, и докато един процент от ДНК-то на английския футбол е жив.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията