Арсен Венгер

Хаос и ново дъно за Арсенал на Венгер

Топчиите записаха най-лош старт на сезона от 1982 година насам

Sportinglife
Sportinglife 12:10 ч., 24 Ное 2014
0
94
Getty Images

В събота вечерта почетни гости на „Емиратс“ бяха звездите на кинохита „От глупав по-глупав“. По всичко личи, че присъствието им „вдъхнови“ по особен начин играчите на Арсенал, които поднесоха на зрителите свой собствен фарс.

Дори комик като Джим Кери трудно би могъл да изобрети нещо толкова нелепо, колкото автогола на Киърън Гибс, с който Манчестър Юнайтед откри резултата през втората част. Но всъщност това попадение бе в тон с цялостния развой на двубоя.

В 56-ата мин. Ашли Йънг центрира отляво, вратарят на Топчиите Счесни събори съотборника си Гибс и топката попадна у Антонио Валенсия. Еквадорецът я изрита напосоки, но левият бек на домакините, който още не бе успял да стане на крака, я отклони в далечния ъгъл.

Даже играчите на Юнайтед изглеждаха леко смутени, докато празнуваха този гол. За да направи трагикомедията пълна, Счесни пък напусна терена с болки в ребрата (или може би по-скоро с ожулено честолюбие?).

Когато Уейн Руни подпечата успеха на гостите, хиляди фенове на Арсенал напуснаха местата си, за да се опитат да избегнат тежкия трафик след края на срещата. Онези, които останаха, пък изразиха бурно недоволството си след последния сигнал.

Късният почетен гол на Жиру нямаше как да спре освиркванията.

Точно пред журналистическата ложа един запалянко размаха транспарант с надпис „Чашата преля – Венгер вън!“ Едва ли създателят на плаката може да бъде упрекнат в оригиналност, но истината е, че гневът на запалянковците на Артилеристите расте не с дни, а с часове.

Загубата остави Арсенал на осмо място във Висшата лига с мизерните 17 точки от 12 мача. Вместо спечелването на Купата на Англия през май да даде нов тласък в развитието на лондончани, те записаха най-лошия си старт на домашната сцена от 1982 г. насам!

Най-актуалният въпрос в момента е дали Венгер ще остане на мениджърския пост до края на сезона?

След един мач, който красноречиво показа колко сериозен регрес са претърпели двата съперника в сравнение с началото на века, когато на практика неизменно окупираха първите две места в таблицата.

Арсенал би трябвало да разкъса на парчета гостите, които излязоха с трима централни защитници в лицето на Крис Смолинг и тийнейджърите Тайлър Блакет и Пади Макнеър. Истината е, че лондончани създадоха положения (поне през първото полувреме), но им попречиха някои лоши решения в завършващата фаза, липсата на хладнокръвие, както и добрата игра на противниковия вратар Де Хеа.

Червените дяволи, сериозно отслабени от травми, на хартия изглеждаха неспособни да се противопоставят на Артилеристите, но вместо това си тръгнаха с трите точки.

Топчиите паднаха в капана на Юнайтед, точно както стана и при предишния им провал срещу Суонзи. Години наред Арсен Венгер не успява да се приспособи към изискванията на Премиършип. Той така и не започна да проявява тактическа гъвкавост, нито умение да променя развоя на мачовете с навременни смени.

Някога Артилеристите носеха гордия прякор „Непобедимите“, но тези дни повече им приляга прозвището „Невидимите“

Луис ван Гал построи отбора си така, че да се брани дълбоко в собствената половина и да дебне за контри. След първото попадение гостите изглеждаха опасни всеки път, когато успяваха да навлязат в противниковата половина и трябваше да вкарат повече голове (особено добър шанс имаше Ди Мария).

Подобен подход възприема почти всеки тим, който идва на „Емиратс“, но Венгер няма план за подобни случаи. При това съставът му абсолютно издиша в защита, въпреки наличието на финансови резерви в размер на 200 млн. евро. Срамота е клуб с претенциите на Арсенал да разчита на Начо Монреал в центъра на отбраната.

Джак Уилшър бе принуден да напусне терена с травма след почивката и това е поредната лоша новина за френския мениджър на червено-белите. Феновете на Топчиите обаче едва ли са склонни да проявят каквото и да било съчувствие към Венгер. Те искат отбор, който реално да се бори за върха във Висшата лига. Вместо това след 12-ия кръг те са на 15 т. от лидера Челси.

Пита се още колко дълго шефовете на Арсенал ще търпят комедийното шоу на Венгер. 

Източник: Goal.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията