Нож с две остриета

Домакинството на Евроволей 2015 е престиж, но може и да е проклятие

Анна Николова
Анна Николова 08:10 ч., 17 Фер 2015
0
695
Lap.bg

За първи път от 34 години насам България ще бъде домакин на европейско първенство по волейбол при мъжете. Последната подобна проява в този спорт у нас пък бе преди 14 години когато във Варна се състояха двубоите от европейското първенство при жените.

До началото на шампионата остават осем месеца.

Съперниците вече са известни, тимът, воден от Пламен Константинов ще трябва да се справи с конкуренцията на Чехия, Германия и победителя от сблъсъка Испания-Холандия.

Данчо Лазаров: Целта е полуфинал

"Като цяло групата е добра, но има и по-лесни. Всичко обаче ще зависи и от моментното състояние на отборите. Точно преди Европейското първенство завършва Световната купа, като там ще играят три европейски отбора: Италия, Полша и Русия.

В какво състояние ще бъдат тогава не знам, но се надявам всички участници да вложат максимални сили и най-вече нашият отбор да се представи добре. Селекцията от състезатели е работа на треньора. Целта е отборът да остане през цялото време в София и да играе на полуфинал".

Шампионатът ще е едва през октомври, тъй като програмата тази година е натоварена – Световна лига, разделена на няколко групи, европейски олимпийски игри, световна купа.

До тогава има доста време, но от родната федерация още преди да са водили разговори с треньора за приоритетите обявиха – „целта е полуфинал”.

Да си домакин на подобно събитие безспорно носи престиж.

И ако се направи добра реклама, то може да донесе и не лоши приходи.

Чисто от спортно-техническа гледна точка обаче не е толкова положително. За тима друга алтернатива освен добро представяне пред собствените му фенове просто няма. И напрежението става огромно.

Да, у дома и стените помагат, но и могат да попречат невероятно.

Само до преди два сезона преодоляване на съперници като Германия и Чехия нямаше да е проблем за българския състав. В последните години обаче силите в европейския волейбол се изравниха, а и родния състав демонстрира известен спад.

Турнирът е и в края на годината, което даде основание на националния селекционер Пламен Константинов да определи жребия като „труден”.

Константинов

"Групата ни е тежка, но в крайна сметка сме домакини и ще трябва да се възползваме от това предимство".

„Тя не е трудна само заради вторият и третият отбор, с които сме равностойни, но и в това число и четвъртият съперник, който ще се определи от двубоя между Испания и Холандия. Групата ни е тежка, но в крайна сметка сме домакини и ще трябва да се възползваме от това предимство. Надявам се да видя България във финалната четворка. Ако достигнем дотам, тогава може и Господ да е българин", бяха първите думи на селекционера след изтегленият жребий снощи.

Голямата въпросителна е ще стигнат ли силите на тима ни за толкова изяви.

Константинов вече обяви, че ще има доста завърнали се в състава. Селекционерът вече призна, че ще води разговори и със суперзвездата Матей Казийски.

Неговото завръщане със сигурност ще наклони везните в полза на тима поне на този форум. Дали това обаче е възможно ще покаже бъдещето. Ясно е едно – работата на Константинов за това първенство вече започна.

Резултатите от нея ще станат ясни още на 9 октомври когато стартира първенството.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията