Може ли ЦСКА да стори немислимото?

Титла на всеки друг освен Лудогорец в „А” група ще е чудо

Sportinglife
Sportinglife 17:05 ч., 04 Ное 2014
0
143

Дуелът в родния футбол между Лудогорец и който и да е друг отбор е малко като битка с камъни срещу въоръжен с картечница враг.

Не е преувеличено. Неконкурентната среда на родния футбол се задълбочи след лятото, в което Лудогорец се подсили с двама от най-класните чужденци в елита ни, които взе директно от пряк конкурент (поне тогава беше) – Ботев. И докато шампионите на България плащат по 300 000 евро за един играч (Хамза Юнес) и дават заплати по 26-28 хиляди евро месечно, конкуренцията събира пари с инициативи на феновете.

Месечният бюджет за заплати на футболисти в ЦСКА, който води в класирането с 5 точки пред Лудогорец, е около 170 000 лева. В Лудогорец толкова прибират само Моци, Хамза, Абало и още един-двама от чужденците. Премията на румънския защитник за геройствата му срещу Стяуа е била над 150 000 лева, тоест – един месечен бюджет за заплати на конкурента за титлата. А в ЦСКА има таван на заплатите от 15 хиляди лева, които даже не идват редовно, а със забавяния.

Не че Моци не си заслужи парите, нито пък някой брои пачките на Кирил Домусчиев и му бере грижа за какво ги дава. Лудогорец е богат клуб, има собственик с огромни възможности, а и връща инвестицията с две поредни европейски експедиции, донесли над 14 милиона евро дотук.

Но темата е „А” група, а по-ярка илюстрация за пропастта между шампиона и останалите няма

 За момента битката този сезон е между ЦСКА и Лудогорец, като изгледите да имаме трети кон в надбягването не са големи. Левски спечели след над месец без победа – 1:0 на терена на Локомотив (Сф), но това не връща „сините” в играта.

ЦСКА успя да събере нелоши играчи, здрав колектив (типично за Стойчо Младенов) и  с помощта на свръхмотивация е начело. Но е ясно, че за титла е нужна и още класа, защото преките мачове с Лудогорец в последните 3 сезона доказаха разликата. Армейците ще трябва да спечелят поне един или два от сблъсъците с Разград (остават три), за да искат златото. Или поне да не загубят в тях, за да не допускат балансът да се измести към шампиона.

Младенов

За съжаление днес не успяхме да спестим средствата, които противниците плащат като стимул. Трябва да се предпазваме от провокации и да преследваме нашата цел. Нормално е да сме ядосани и да съжаляваме, но има и такива мачове. За съжаление за втори път допускаме грешка срещу Славия.

А в първенството тепърва става интересно – Славия отне точки на „Българска армия” с 0:0, точно както го направи и с Лудогорец в Разград. При това говорим за отбор, който едва ли ще попадне в челната шестица. А когато мине първият етап на сезона, вече ще видим истинската стойност да конкурентите.

ЦСКА, Лудогорец, Левски, Литекс, Берое... това изглеждат реалистичните първи пет тима. Шестият ще е Ботев, Черно море или Локомотив (Сф), ако не се намеси изненадващо някой от аутсайдерите. Малко вероятно.

След два кръга ЦСКА приема Лудогорец и вероятно ще има пет точки аванс (ако не направи глупост срещу дънната риба Хасково). Лидерът не може да си позволи разликата да падне до 2 т. толкова рано през сезона. Защото Лудогорец още е ангажиран в Шампионската лига и видимо отделя голямо внимание там, което е най-големият коз на съперниците му у нас.

А след декември, когато вероятно шампионите ще се концентрират основно върху „А” група?

Със състав от 18 равностойни играчи, да се конкурираш с Разград изглежда абсурдно. Особено когато и ЦСКА, и Левски страдат финансово, принудени са да продават всеки конвертируем играч и са раздирани от проблеми в кухнята. При ЦСКА те са наследени и свързани с погасяване на убийствени дългове, а при Левски – с неясноти около собствеността, протести срещу боса Батков и вълнения на ниво запалянковци.

Шансът на ЦСКА е да натрупа преднина в спринта преди Нова година. Засега тимът се справя. Но двубоят на 21 ноември има огромно значение най-вече за лидера. И основно в психологически план. Тогава на „Армията” ще разберат възможна ли е битката с камъни срещу тежко въоръжения и модерен съперник.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията