Германец взе най-опасната работа във футбола

Славен Скеледжич е новият треньор на Афганистан, предшественикът му бе тежко ранен

Sportinglife
Sportinglife 13:35 ч., 15 Март 2015
0
784
Getty Images

Да имаш най-опасната работа във футбола. Смелото сърце е родом от Франкфурт и се казва Славен Скеледжич.

43-годишният германец със сръбски корени е новият национален селекционер на Афганистан, 137-ия в световната ранглиста на ФИФА.

Бившият наставник в школата на Хановер и Франкфурт подписа в петгодишен договор в Кабул. Опитен е в работата с подрастващи, а в Афганистан търсят такъв тип човек.

„Съзнавам, че ще работя в държава, където може да е опасно за живота – казва Скеледжич. – Но не се страхувам, а се радвам на предизвикателството. Обещах на съпругата ми, че ще внимавам.”

Юсеф Каргар, ппредшественикът на Скеледжич, стана жертва на атака с нож, при която беше тежко ранен. Но въпреки това оцеля.

„Когато кацнах в Кабул през февруари, се чувствах много спокойно – продължава германецът. – Сложиха ме в брониран автомобил и ми назначиха 20 бодигарда. Казаха ми, че така ще е винаги в Афганистан.”

По улиците на Кабул си личат последиците от войната, но и се виждат много влюбени във футбола хора.

„Много къщи са разрушени, но лицата на хората излъчват надежда – смята Скеледжич. – Навсякъде се играе футбол. Най-вече децата ритат на улицата и ме впечатли, че много носят фланелки на националния отбор на Афганистан. Впечатли ме гостоприемството. Афганистанците демонстрират огромно уважение.”

В договора на Скеледжич е написано, че трябва два-три пъти месечно да лети до Кабул.

През останалото време ще работи от Франкфурт. Под ръка му е и един от националите. 27-годишният Милад Салем играе в Оснабрюк. Той вече е играл под ръководството на Скеледжич във юношите на Франкфурт.

Следващата неделя ще е първото посещение на националния селекционер в Кабул, след като договорът бе подписан. Ще заведе отбора на лагер в Бахрейн, където ще изиграе първите си две контроли – срещу Сирия и Киргистан. През май Скеледжич урежда дълъг лагер в Германия за предстоящите световни квалификации.

„Искам да сме изненадата – закани се треньорът. – В момента Афганистан е отбор №22 на Азия. Държа да влезем сред десетте най-добри.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията