Плашат Бербатов с Лийдс и Йохан Кройф

Монако обаче няма от какво да се притеснява преди реванша довечера

Хенри О'Дейвид
Хенри О'Дейвид 10:35 ч., 17 Март 2015
0
1802
Getty Images

Арсенал отива на невъзможна мисия в реванша с Монако от Шампионската лига. Лондончани загубиха първия мач с 1:3 у дома и сега им трябва... чудо.

Не е невиждано, но за последен път се е случило в турнира през далечната 1969 г.

Тогава Бенфика бие с 3:1 в Амстердам Аякс, но на реванша Йохан Кройф и компания изнасят рецитал и печелят със същия резултат. В допълнителен мач Аякс гази с 3:0, а Кройф отново е неудържим.

Митичният номер 14 вкарва 2 пъти в Лисабон и един път в допълнителния двубой. После Аякс стига финал, където губи от Милан.

Ето това е водещият мотив на английските вестници преди реванша.

Само дето в Арсенал го няма Кройф, а атаката води Оливие Жиру. При цялото ни уважение, това е човек, който получи оценка 2 по десетобалната система за представянето си в първия мач.

Арсен Венгер се връща за първи път в Княжеството, където бе треньор цели 7 сезона.

Той спечели титлата с Монако и ще бъде приет като легенда от феновете довечера.

Но знае колко ще е трудно.

Арсенал почти сигурно ще пусне гол, ако следваме пътя на статистиката. В 31 поредни гостувания в Европа, само 3 пъти „топчиите” са си тръгвали с 0 в графа инкасирани попадения.

Монако пък почти сигурно няма да пусне, или поне не много голове.

Това е дефанзивната крепост на Леонардо Жардим, която има само две попадения във вратата си за 7 мача в Шампионската лига през сезона.

А на стадион „Луи II” в три мача Монако не е получил гол в турнира. Изобщо от края на септември досега, само 2 пъти някой е успявал да вкара на този стадион гол на тима на Бербатов.

Монако се радва и на страхотна домакинска статистика срещу англичани.

Единствената загуба е с 0:3 от Лийдс – второто упование на английските медии в превютата им за двубоя. Един вид - „виждате ли, възможно е”.

След този мач от 1995 г., Монако е играл още четири пъти с англичани и има три победи и едно реми, като е допуснал само едно попадение. Резултатите: 3:0 над Нюкасъл, 1:0 над Ливърпул, 3:1 срещу Челси и 0:0 с Манчестър Юнайтед.

Арсенал се осланя на подвизи на Лийдс и на Йохан Кройф, но вярва и в собствените сили.

Формата на отбора е отлична, а и традицията в срещите с френски отбори също е добра. В 22 мача с представители на тази нация тимът е загубил 2 пъти (вторият бе преди 2 седмици от Монако) и 7 ремита.

Проблемът?

Че мачът няма да се играе в статистическите книги, а на терена. Там Жардим и отборът му са здрави и непреклонни. И все пак с един ранен гол, Арсенал ще се надява...

Бербатов не е достигал четвъртфинал в турнира от 2011-а, когато бе и на финал с Манчестър Юнайтед.

Тогава обаче разочарованието дойде от факта, че бе почти постоянно резерва в турнира.

Сега е коз, на който Монако разчита.

И българинът иска да грабне този шанс, който може да се окаже последна романтична среща с най-луксозния турнир в дългата му кариера.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията