Смяна на местата

Клубовете от провинцията са големите фаворити във волейболното първенство

Анна Николова
Анна Николова 08:45 ч., 11 Март 2015
0
92
Lap.bg

Не особено качествен като ниво, но пък зареден с интрига и с изненадващи лидери в класирането – такъв бе редовният сезон в мъжкото волейболно първенство на България.

Двубоите на разменено гостуване приключиха в края на миналата седмица, от утре започват „мачовете на истината”, които ще определят и новия шампион на страната.

Докато в публичното пространство продължават да текат дискусии трябва или не Матей Казийски да бъде повикан в националния отбор по волейбол и ще приеме или не, въпреки липсата на рокади в ръководството на федерацията, вътрешното първенство продължава да отстъпва от позициите си.

Класиране, редовен сезон

 Отбор мачове победи загуби точки

1. Добруджа 07 18 13 5 41
2. Монтана 18 14 4 39
3. Марек 18 14 4 37
4. ЦСКА 18 11 7 35
5. Нефтохимик 2010 18 12 6 34
6. Пирин 18 10 8 29
7. Арда 18 9 9 28
8. Левски Бол 18 4 14 14
9. Миньор 18 2 16 7
10. КВК Габрово 18 1 17 6

 

Финансова криза има в почти всеки клуб, най-сериозна продължава да е липсата на финанси в грандовете Левски и ЦСКА.

За „сините” шокът бе далеч по-голям, защото за първи път от години клубът на практика не разполагаше с никакви средства за привличане на играчи.

Нещо повече, ръководството бе принудено да се раздели с част от състезателите, които миналата година спечелиха купата на страната, за да осигури все пак някакво финансиране за участие в първенството. То обаче през цялото време висеше на косъм, дори се появи информация, че тимът може да не довърши шампионата.

С много усилия, разчитайки най-вече на юноши, Левски все пак изигра срещите от редовния сезон.

Дори успя да вземе четири победи, които да го откъснат от последното място. Сега тимът ще трябва да се изправи срещу лидера Добруджа 07, изходът от тези срещи изглежда предварително ясен.

Доста по-добра този сезон се оказа ситуацията в ЦСКА.

Основната причина – сериозното внимание, което в клуба се обръщаше на школата дори в годините на криза. Затова юношите, на които сега в представителния тим разчитат се оказаха доста подготвени за изявите си на най-високо ниво.

Освен това „червените” разчитат и на няколко опитни състезатели като Ивайло Стефанов, Бойко Бонев, Велизар Кьосев, които в трудни моменти могат да поемат отговорността.

Логично ЦСКА се пребори за четвъртото място като записа само две победи по-малко от лидерите.

Сега тимът е изправен пред сериозен тест – двубой с петия Нефтохимик 2010. Именно това се очаква да бъде и най-интригуващият сблъсък на тази фаза от първенството.

Преди началото на сезона Нефтохимик и Марек бяха сочени като основни фаворити за първите места.

Бургазлии, макар да не могат да разчитат на сериозното финансиране от страна на Лукойл, което имаше преди години, все още са сред оазисите в родния шампионат. Същото важи и за дупничани.

И двата тима обаче се представяха на приливи и отливи и класирането им изглежда напълно логично.

Програма, четвъртфинали

ЦСКА – Нефтохимик 2010
Добруджа 07 – Левски Бол
Монтана – Арда
Марек – Пирин

Първите срещи са на 12 март, реваншите на 14 и 15 март, играе се до 2 победи от три срещи. При необходимост третите двубои са насрочени за 18 март

Голямата изненада до тук са тимовете на Монтана и Добруджа 07.

Още през лятото, а след това и в края на годината двата клуба успяха да привлекат играчи, които са носили екипите на грандовете като Костадин Стойков, Симеон Александров, Венцислав Рагин.

В Добрич се довериха и на треньор с опит като Мирослав Живков и резултатите не закъсняха. Предстои да стане ясно дали силите на двата състава ще стигнат за решителните битки и дали ще успеят да се справят с еуфорията от доброто си представяне до тук.

Извън сухата статистика обаче остават неприятните факти.

Първенството ни отстъпва сериозно като организация на останалите шампионати в Европа – студени зали, по-често липсваща публика, липса на добра информация, липса на единна официална статистика.

Ако фен или специалист иска да разбере кои са играчите с най-добри показатели в кръга или от сезона, трудно ще може да го направи.

Част от отборите нямат дори собствени интернет сайтове… На моменти пък чисто спортните новини около двубоите бяха измествани от проблеми със съдийството.

Ситуацията обаче няма да се промени в плейофите.

Затова на любителите на спорта им остава да се надяват, че поне двубоите ще предложат достатъчна интрига и поне една идея по-високо ниво от демонстрираното до този момент.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията