Игра за гиганти

Двама ще бъдат българите във финалната фаза на Шампионската лига

Sportinglife
Sportinglife 05:40 ч., 05 Март 2015
0
85
Zenit-kazan.com

Двама български национали ше играят във финалната фаза на волейболната Шампионска лига при мъжете.

Турнирът, който ще се проведе под слогана „Игра за гиганти“ ще се състои в края на този месец в Берлин.

Домакин за първи път в историята си е Берлин Ресайклинг Волей. Тимът е и единственият сигурен участник там след като се класира по право още след предварителните групи.

Останалите участници ще бъдат окончателно ясни след седмица.

С една крачка по близо до полуфиналите обаче вече са полския Ресовия с национала Николай Пенчев, руския Зенит (Казан) с либерото Теодор Салпаров и италианския Сър Сейфти Перуджа. Трите тима спечелиха първите двубои от втората плейофна фаза.

Само 850 са непродадените билети

Само 850 са билетите, които не се продадени за финалните двубои в Берлин, похвалиха се организаторите. Срещите ще се играят в зала „Макс Шмелинг Хале“ в германската столица.

Капацитетът на съоръжението е 85553 зрители. Непродадените билети се пазят за останалите три тима, които ще се класират за финалната фаза.

Те ще бъдат пуснати в нормална продажба само ако към тях не прояват интерес феновете на другите участници, уточниха от ръководството на Берлин Ресайклинг Волейс. 

Най-бърз и лесно постигнат бе успехът на Зенит (Казан).

Руският тим се наложи с 3:0 над турския Халкбанк (Анкара) за 71 минути. В предишния кръг Халкбанк, в чийто състав играе друг национал – Цветан Соколов, изхвърли от битката миналогодишния победител Белогорие (Белгород).

За двубоя в Казан обаче турският тим, воден от италианския треньор Лоренцо Бернарди, остана без суперзвездата си Османи Хуанторена. Кубинецът с италиански паспорт е с контузия, но от щаба на Халкбанк се надяват да е готов поне за реванща другата седмица.

Най-резултатен за Халкбанк бе Цветан Соколов с 10 точки, за Зенит с 20 точки се отчете Вилфредо Леон. Титуляр за победителите бе националното либеро Теодор Салпаров.

„Загубихме мача още преди да е започнал. Не харесах настроението на играчите ми за този двубой, те просто не вярваха в себе си. Да направиш 15 грешки от линията за изпълнение на начален удар, когато играеш срещу отбор като Зенит е твърде много. Ще опитаме да поправим нещата за втория двубой“, коментира след срещата треньорът на Халкбанк Лоренцо Бернарди.

„Играхме добре, но това е само първата крачка към финалната фаза. Халбанк е съвършено различен отбор без Хуанторена. Мисля, че ни чака много различен двубой в Турция“, предупреди наставникът на Зенит Владимир Алекно.

Резултатите

Локомотив (Новосибирск) – Ресовия (Ржежов) 1:3
Зенит (Казан) – Халкбанк (Анкара 3:0
Сър Сейфти Перуджа (Италия) – СКРА Белхатув (Полша) 3:2

Заб.: Реваншите са следващата седмица – 11 март.

Голямата изненада в първите срещи от вторите плейофи в турнира дойде от Новосибирск където местният Локомотив отстъпи у дома на полския Ресовия с 1:3.

Руснаците бяха съперник на родния представител в надпреварата – Марек в предварителната група, а в състава на Ресовия титуляр е националът Николай Пенчев. Посрещачът завърши двубоя с 15 точки и стана петият по резултатност играч в него. Пенчев допълни доброто си представяне с попадане в топ 5 на нападателите и в топ 3 на посрещачите.

„Не успяхме да се противопоставим на началният удар на съперника“, призна треньорът на Локомотив Андрей Воронков.

„От началото на сезона сме на приливи и отливи, днес и късметът не беше на наша страна“, допълни капитанът Александър Бутко.

„Победата все още не означава нищо. Предстои ни втори мач, ако спечелим и него, ще можем да се зарадвме истински“, реалистично заяви треньорът на Ресовия Анджей Ковал.

Най-драматичен бе сблъсъкът между италианския Сър Сейфти Перуджа и вторият полски тим в тази фаза – СКРА Белхатув. Италианците спечелиха с 3:2 като домакин, а треньорският сблъсък противопостави двама от най-добрите разпределители в европейския волейбол от близкото минало – Никола Гръбич и Мигел Анхел Фаласка.

„Беше тежък мач. Загубихме първия сет почти без игра и това имаше важно значение за остатъка от двубоя. Вече мислим за втория двубой, на който ще сме домакини, надявам се да обърнем развоя на събитията“, коментира треньорът на СКРА Мигел Анхел Фаласка.

„Успехът е важен, защото фаворитът в сблъсъка определено не бяхме ние. Щастливи сме от представянето си, но знаем, че има реванш. Ще трябва да затвърдим успеха си, ако искаме да играем на полуфинал“, коментира капитанът на Перуджа Горан Вуевич.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията