Ще пасне ли Фирмино на фирмата "Юнайтед"?

Висшата лига отвори врати за бразилец от Хофенхайм

Sportinglife
Sportinglife 16:00 ч., 17 Март 2015
0
881
Getty Images

Луис ван Гаал е нетърпелив да го види в състава си. През миналата седмица скаути на Манчестър Юнайтед отново пътуваха до Германия, за да гледат атакуващия полузащитник на Хофенхайм Роберто Фирмино.

Но не си мислете, че "червените дяволи" са единствените, които искат да имат екстравагантния бразилец.

Евертън, Ливърпул и Арсенал следят отблизо ситуацията около 23-годишния футболист. Трудно е да се прогнозира какъв ще е изборът на Фирмино през лятото, но едно е сигурно - Хофенхайм вече отесня за таланта му.

Кой е Роберто Фирмино?

Фирмино, който е юноша на Фигерензе, подписва с Хофенхайм през декември 2010 г., а договорът му влиза в сила от 1-и януари следващата година.

Няколко месеца по-късно е изваден от състава, след като закъснява за тренировка. През март миналата година подписа нов контракт с клуба от Бундеслигата.

Той завърши на четвърто място в листата на голмайсторите с 16 попадения през миналата кампания.

На 23-ти октомври 2014 г. получи първата си повиквателна за националния отбор на Бразилия за приятелските мачове с Турция и Австрия. Срещу австрийците Фирмино вкара феноменален победен гол. 

Дрибъл

Дрибълът е запазената марка на Роберто. Как ще приемете факта, че само Лионел Меси и Еден Азар от топ 5 първенствата в Европа са предприели повече солови акции от него през миналата кампания.

С всичките финтове, присъщи на един бразилски национал, Фирмино е атакуващ халф с нюх към гола. Не се очаква от него да е голмайстор и статистиката му от 6 попадения в 25 срещи досега доказва това.

Но той е хладнокръвен и безкомпромисен, когато му се отвори шанс да опъне мрежата. През миналата кампания реализира 16 попадения за Хофенхайм, което съвсем нормално привлече внимание в родината му и получи повиквателна за националния отбор на Бразилия.

Още във втория си мач за "селесао" той донесе победата на тима с невероятно попадение с удар под гредата от 25-30 метра.

Връзва играта

Но Луис ван Гаал няма да експлоатира толкова голмайсторските умения на Фирмино, а конструктивния му стил.

Бразилецът чете играта брилянтно, знае кога да задържи топката, кога да даде пас в уличка или да изведе съотборник зад гърба на противниковите бранители. Изобщо не е случайно, че има 18 асистенции от началото на кампанията в Бундеслигата.

За сравнение - това е повече от цялата полузащитна линия на Манчестър Юнайтед, която игра срещу Тотнъм (Хуан Мата, Андер Ерера, Маруан Фелайни, Дейли Блинд и Майкъл Карик) за два сезона във Висшата лига.

Фирмино обикновено оперира зад гърба на централния нападател, но се чувства комфортно и в лявата зона. Бързината му и пробивите му често водят до завършващи подавания именно от тази зона.

Диригент на атаките

Освен че слаломира между защитниците с топка в крака, Фирмино често е опасност за тях и от дълбочина, когато кълбото не е в него.

Интересни са набезите му отляво, когато получи топката и обстрелва вратите на противниците с по-силния си десен крак.

Не може да се гадае дали ще пасне на динамичната и физически безкомпромисна Висша лига на Англия, но е факт, че си спечели уважение в Германия.

"Фирмино е страхотен футболист", каза спортният директор на Байерн Мюнхен Матиас Замер, въпреки че отрече слуховете, че баварците ще се опитат да го привлекат през лятото.

Така наред са клубовете от Острова, но кой ще хване печелившата ръка с младия бразилец? Засега се говори, че това ще е Юнайтед...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията