Последната английска надежда

Мартин Петров донесе последната победа на Сити над Барса

Sportinglife
Sportinglife 09:10 ч., 18 Март 2015
0
339
Getty Images

Манчестър Сити не е лицето на английския футбол в Европа.

Въпреки многото милиони на шейх Мансур нито при Роберто Манчини, нито при Мануел Пелегрини „гражданите” могат да се утвърдят като могъщ гранд, какъвто са във Висшата лига.

Манчестър Сити е последната надежда на английския футбол да остане в Шампионската лига.

Ливърпул, Челси и Арсенал вече отпаднаха. Но какво да очакваме на „Камп Ноу”?

Преди три седмици Барселона изигра божествено първо полувреме и като че ли на тренировка поведе с 2:0, накрая победи с 2:1. На терена Лионел Меси и компания изглеждаха в пъти по-силни от Сити.

От спечелената титла през 2012 година до момента Сити не успя да направи нищо запомнящо се в Шампионската лига.

„Не мисля, че съм засташен от уволнение - каза Пелегрини на пресконференцията в Барселона. – Миналата година хората мислеха, че сме най-добрият отбор, когато играхме срещу испанците. Сега загубихме няколко мача и мислят, че сме най-слабият. Можем да живеем и с това.”

Проблемът на Пелегрини обаче е формата на каталунците.

Те спечелиха 16 от последните 17 мача във всички турнири. А триото Меси-Суарес-Неймар започва да действа убийствено.

В статистиката има и английска надежда. В последните си 10 осминафинала Барселона е продължавал напред осем пъти. Двете отпадания са от британци – Челси и Ливърпул.

Като треньор на Малага и Виляреал Мануел Пелегрини три пъти се е класирал за четвъртфинал.

Последната победа на Сити над Барселона е на стадион „Камп Ноу”. През 2009 година с гол на Мартин Петров англичаните спечелиха трофея „Жоан Гампер”.

Разликата е, че това беше само приятелски мач.

Барселона обаче е прекалено силен на свой терен.

От 30 домакинства единствената загуба е с 0:3 от Байерн в полуфинала през 2013 година. Срещу английски съперници на своя земя Барса има 16 победи, 11 равенства и едва две загуби.

Докато единственият успех на Сити в Испания е срещу Виляреал в груповата фаза на сезона 2011/2012. Барселона е владеел повече топката в последните си 93 мача от Шампионската лига. За последно в този компонент каталунците са победени от Вердер през 2006 година, когато я притежават само в 43 процента от времето.

„Искам да накараме съперника да страда, когато ни гледа – каза маестрото в халфовата линия на Барселона Андрес Иниеста. – Трябва да покажем най-доброто си лице и да минимизираме техния потенциал.”

Барселона има още един огромен повод не просто да се класира, а да спечели мача. Това ще е за самочувствие преди голямото дерби срещу Реал в неделя, което може да реши титлата в Испания.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията