Българите с 3169 минути в Шампионската лига

Само 8 родни футболисти играха, но вкарахме Мадагаскар в играта

Sportinglife
Sportinglife 13:30 ч., 12 Дек 2014
0
56
Lap.bg

Българските играчи нямат покани за партито на Шампионската лига, ако се съди по статистиките.

Страната ни е на предпоследно място сред тези, които имат отбор в груповата фаза, по минути играни от футболисти – собствена школа.

Лудогорец използва общо шестима българи в мачовете си, а освен тях по терените потичаха Георги Миланов (ЦСКА-Москва) и Димитър Бербатов.

Само Кипър (от където е АПОЕЛ) пусна за по-малко време свои футболисти на терена в Лигата. Тимът на този клуб е съставен почти изцяло от бразилци, португалци и норвежци, а местните играят отвреме навреме.

Лудогорец разчита на ядро от петима българи, които тази есен са титуляри в груповата фаза. Вратарят Владислав Стоянов изигра 450 минути, като пропусна само първите 90 – на „Анфийлд” при 1:2 от Ливърпул с наказание.

В защита Йордан Минев записа също толкова минути, като не игра само при 0:4 от Базел като гост, пак заради санкция. Той заби и един от петте гола на Лудогорец в групата (1:0 над Базел в София).

Георги Терзиев също е със статут на титуляр от момента, в който се възстанови от травма – последните 4 мача бе несменяем, записа 360 минути. Вкара и гол при 2:2 с Ливърпул в София.

Александър Александров започна похода в групата като титуляр в центъра на отбраната и изигра 249 минути, но излезе от състава със завръщането на Терзиев.

Капитанът на отбора Светослав Дяков можеше да закръгли пълни 540 минути на терена в шестте мача, ако не бе сменен в 85-ата на гостуването на Ливърпул. Все пак – той записа най-много време на терена от българите в тази групова фаза.

Михаил Александров започна и шестте мача, като изигра общо 476 минути без гол.

Димитър Бербатов имаше много тежка есен в Шампионската лига.

Нападателят започна като титуляр пет от шестте мача на Монако в групата, но напусна с травми в три от тях. Българинът не вкара гол и записа само скромните 322 минути. Но все пак Бербатов остава единственият наш играч, който все още е в турнира и в понеделник чака жребия за осминафиналите.

Георги Миланов бе титуляр в първите три двубоя на ЦСКА (Москва), а в следващите три записа само 57 минути. Събраха му се общо 327, с пет повече от тези на Бербатов.

С 3169 минути на терена от българи, се нареждаме на предпоследно място от нациите, които имаха отбор в групите. Кипър е зад нас, а отпред е Словения, като местният Марибор гласува доверие на доста собствени кадри в турнира.

Като утеха можем да приемем факта, че Англия, която все още минава за велика футболна сила, успя да запише само 5940 минути на терена на собствени играчи в шестте кръга.

А имаше цели 4 отбора в групите! Но разликата ще се увеличи в полза на родината на футбола, защото три от нейните тимове продължават в елиминациите.

Най-много са играли бразилците – 22 659 минути на терена. С прибавени 7384 минути от аржентинци в груповата фаза, най-лъскавият европейски турнир си придобива латино привкус. Над 30 000 минути игра за южноамериканските водещи футболни сили.

За сравнение Германия (13 402), Италия (7640) и Англия – три от суперсилите на континента, не могат да съберат толкова игрови минути заедно за своите футболисти.

Испания е изключението от европейските грандове, като нейните футболисти са записали общо 21 933 минути на терена, второ постижение след бразилския внос в европейските грандове.

Лудогорец може и да не успя да лансира много българи по терените на Шампионската лига, но даде принос за историята – за първи път играч от Мадагаскар чу химна на турнира.

Абел Анисе започна като титуляр на „Анфийлд” и записа още три участия.

А вратарят Милан Борян, дошъл два дни преди първия мач „на пожар” и пазил срещу Ливърпул на неговия стадион, стана първият канадец в Шампионската лига от сезон 2000-2001 г., когато Томаш Раджински вкарваше голове за Андерлехт.

И ние сме дали нещо на Лигата, нали така!? Нищо, че не е точно български принос...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията