Как Блатер дирижира футбола

ФИФА спечели за себе си 1,52 милиарда долара за последните 4 години

Sportinglife
Sportinglife 05:35 ч., 27 Май 2015
0
1224
Getty Images

Не е лесно да опишеш Сеп Блатер. Британският вестник „Дейли Мейл” веднъж го нарече „хитър, потаен швейцарски гном”.  „Гардиън” го назова „Най-успешният диктатор, който не е извършил масови убийства”.

Но Осирис Гусман, шеф на федерацията в Доминикана, го сравнява с Исус Христос и Нелсън Мандела. Малка подробност е, че Гусман го спипаха в скандал с купуване на гласове във ФИФА през 2011-а.

Блатер се готви за пети мандат на изборите на 29 май. На 79 години той няма намерение да отпусне примката около ФИФА, а с това – и около футбола.

Джефри Уеб, глава на футбола в Каймановите острови (и един от арестуваните в Цюрих в сряда сутринта) го нарича "Баща на футбола". Това са неговите хора – почитащи го като Бог.

„Не бива да говорим за пари – казва наставнически Блатер от трибуната на миналия голям форум, конгрес на асоциацията на федерациите от Океания. След което идва. – Прогнозата за следващите четири години е между 150 и 180 млн. долара”.

Без  да говорим за пари, а Сеп?

Това са прогнозите  за сумите, които би отпуснал в този регион за следващия си мандат. Там са потънали 330 милиона за последните 16 години. Неслучайно го смятат за Бог в тази част на света.

Ако тръгнем да описваме обвиненията в корупция срещу Блатер и ФИФА, може да ни отнеме твърде много време и място. Разследванията също са безброй, включително едно от вътрешната комисия по честността на самата организация. Резултатите от него бяха съвсем повърхностно маркирани, но не и изкарани на светло.

Предшественикът на Уеб, арестуван в Цюрих, е Джак Уорнър, дългогодишен шеф на футбола в Северна и Централна Америка.

Той се оттегли позорно, след като го хванаха в корупция за изборите през 2011-а (какво съвпадение с Гусман). В Тринидад и Тобаго той притежава спортен комплекс и бизнес сграда за 26 милиона долара, построена с пари от ФИФА, отпуснати като „целева субсидия”. Нормално е да смята Блатер за Божество.

Източник: Bloomberg

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията