Блатер – Цар Футбол 1:0

Швейцарецът увеличи бюджета на ФИФА с 91 милиона долара

Sportinglife
Sportinglife 10:20 ч., 30 Май 2015
0
330
Getty Images

Европа настръхна срещу Сеп Блатер. Очакваното преизбиране на 79-годишния швейцарец за президент на ФИФА възбуди вулкан от гняв на Стария континент, където единствено той нямаше подкрепа.

На първия вот Блатер получи 133 гласа, а йорданският принц – Али бин ал Хюсеин – 73. Въпреки че това означаваше балотаж, досегашният вицепрезидент на ФИФА направи самоотвод.

„Промените във ФИФА започват още от утре – отсече Блатер в обръщението след старта на петия си мандат. – Ще имам среща с изпълнителния комитет. Искам в него да влязат и жени. Дамите са изключително важни за нашия спорт.”

След като прегърна 49-годишната си приятелка Линда Барас босът на футбола каза, че има план, по който да изчисти името на ФИФА от скандала с 14-те арестувани за корупция функционери.

„Говориха ми в последните дни, че аз трябва да нося отговорност за другите – продължи Блатер. – Ето, аз ще понеса отговорност и ще изградя нов имидж на ФИФА. Знам как да го направя. Конгресът беше много тежък предвид събитията от сряда вечер. Всички медии по света ме обвиниха, че аз съм виновен. Изборът ми показва, че хората в световния футбол ми вярват. Това трябва да е съобщение към феновете, които да направят същото. Знам, че няма да е лесно, но веднага ще предприема първите крачки. Благодаря на принц Али, който беше достоен конкурент и постигна отличен резултат на изборите. Напред, ФИФА!”

Заради преизбирането на Блатер се засилиха дискусиите дали европейските отбори ще бойкотират световното първенство в Русия през 2018 година.

Шефът на Футболната асоциация на Англия Грег Дюк каза пред „Скай Спортс”, че Англия сама няма да го направи. „Не мисля, че ФИФА може да се промени при Блатер – рече шефът. – Вече 16 години не го направи, едва ли ще стане в следващите четири.”

„Днес ФИФА загуби, но преди всичко загуби футбола – написа в туитър Луиш Фиго, който се кандидатира за президент, но после се оттегли. – Всеки човек, който обича играта, е губещ.”

„Единственият шанс тази организация да се промени умря – добави английската легенда Гари Линекер. – ФИФА потъна. Още един черен ден в Цюрих.”

В Германия също са побеснели от преизбирането на Блатер, но отзивите са доста по-меки.

ФИФА обяви, че увелича бюджета си с 91 милиона долара и той ще бъде 1,523 милиарда! Най-много полза от това ще имат африканските отбори, които сами успяха да пречутяп европейското недоволство в изборите.

Президентът на УЕФА Мишел Платини ще свика спешна среща на европейските ръководители преди финала на Шампионската лига на 6 юни в Берлин, за да обсъдят как ще подходят.

Ако Блатер бе свален, вероятно Русия и Катар щяха да загубят световните първенства през 2018 и 2022 година. Спечелването на домакинството бе една от най-атакуваните точки от противниците на шефа на ФИФА.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията