Mercedes: Като не бяхме фаворити беше по-забавно

И този сезон без заповеди от бокса при световните шампиони

Sportinglife
Sportinglife 15:05 ч., 09 Юли 2015
0
487
GETTY IMAGES

Шефът на световните шампиони във Формула 1 Mercedes Тото Волф обясни, че участието на германската компания в надпреварите е било по-забавно, когато тимът е бил в ролята на догонващ, а не фаворит във всяко едно състезание.

Mercedes се завърна във Формула 1 за началото на сезон 2010, след като купи тимът на Рос Браун и дори успя да върне на пистата оттеглилия се 7-кратен световен шампион Михаел Шумахер. Големите успехи обаче дойдоха едва с началото на новата ера в двигателите във Формула 1 – Mercedes се справи най-добре със създаването и развитието на новите 1,6-литрови V6 мотори, които работят с две хибридни системи на борда на всеки болид.

През миналата година Люис Хамилтън и Нико Розберг доминираха в световния шампионат, детронирания шампион Себастиан Фетел не успя да вземе нито една победа, а единственият, който успя да надбяга двамата пилоти на Mercedes се оказа Дениъл Рикардо, който отмъкна три победи.

Този сезон, след само 9 състезания, Mercedes има 160 точки аванс в класирането на конструкторите и спечелването на тази титла е въпрос на време. А при пилотите отново Хамилтън и Розберг ще си оспорват короната в края на сезона, като разликата между тях леко нарасна след Гран при на Великобритания на 17 точки.

Другите отбори постоянно натискат за промени в правилата, които да ограничат превъзходството на Mercedes и така успяха да ядосат президента на тима Ники Лауда, който им се скара през медиите, че не са си свършили работата както трябва и вместо да гонят лидера, те се опитват да го дръпнат назад до своето ниво.

Волф обаче заяви, че в Mercedes са отворени към евентуални промени в правилата за двигателите за сезон 2016, както и че е наясно какво да си в групата преследвачи и да се опитваш да догониш лидера.

„Ясно е, че животът е по-приятен и по-интересен, когато не си сред фаворитите – обясни Тото. – Но трябва да признаем, че в момента сме в ситуация, която ни очаквахме да се случи. И преди сме виждали възхода на отбори, които са печелили световната титла. Red Bull е добър пример за това с четирите поредни титли на Фетел, в началото на века Ferrari също беше далеч напред.

„Подобно разпределение на силите понякога е неизбежно и няма как да бъде игнорирано. Всеки един отбор иска да бъде приеман сериозно, това важи и за автомобилния производител, който ние представляваме. Нашата цел винаги е една – да побеждаваме. И не можем да правим компромиси с тази цел.

„Когато аз се присъединих към тима на Mercedes през 2013, ние бяхме сред преследвачите на лидера. Това беше сезонът, в който осъзнахме, че имаме доста да догонваме. Преди това се бях сблъскал с този проблем в Williams през 2012 година, както и преди това. Определено е, животът е по-хубав, когато си преследвач. До дали бих заменил този период за успеха и титлите? Най-вероятно, не.”

Волф отново обясни, че основната цел е Mercedes да остане на върха, както и потвърди решението на тима да остави двамата си пилоти да се борят свободно за световната титла.

„Спомнете си превъзходството на Ferrari преди повече от десет години – обясни австриецът. – Този отбор наистина доминираше. И тогава безспорният №1 в отбора беше Михаел Шумахер, въпреки че това понякога създаваше проблеми. Той имаше доста по-малка конкуренция в сравнение с положението, в което се намират двамата ни пилоти. Ние наистина оставяме нашите пилоти да се състезават един срещу друг. Това е максималното, което може да се очаква от един отбор, който иска да спечели двете титли – при конструкторите и при пилотите.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията