Може ли Федерер да спечели US Open?

Маестрото няма да е вечен

Sportinglife
Sportinglife 17:15 ч., 06 Авг 2015
0
317
GETTY IMAGES

Какви са шансовете на Роджър Федерер да спечели US Open?

В този момент е трудно да отговорим на този въпрос, тъй като ще видим швейцареца чак след две седмици на Мастърса в Синсинати. Там той ще се опита да защити титлата си, след което ще се отправи към Ню Йорк, където вероятно ще бъде втори поставен след Новак Джокович.

Именно ранкингът е един от проблемите на Маестрото, който взе решение да не играе в Монреал, което автоматично означава, че ще загуби 600 точки след миналогодишния си финал в Канада, който загуби от Цонга.

Добра новина за Роджър е ранното отпадане на Анди Мъри във Вашингтон, след като шотландецът бе изненадан неприятно от Теймураз Габашвили, но той ще може да се яви на поправителен в Монреал, а след това, разбира се, е заявил и Синсинати.

Анди е на по-малко от 1400 точки зад Федерер, но все пак ще е трудно да го изпревари навреме за US Open и да го свали от  "сребърната" позиция в схемата, която гарантира, че няма да срещне Новак Джокович преди финала.

Сърбинът ще бъде основен фаворит за спечеването на всеки турнир от американското лято, което води до напрежение, но от друга страна Федерер е тенисистът с най-много точки за защита до края на сезона - общо 5000.

Маестрото влезе в US Open 2014 като един от претендентите за короната, но бе спрян на полуфиналите от бъдещия шампион Марин Чилич, а Джокович преклони глава пред Кей Нишикори.

Тогава се заговори, че Роджър е пропуснал последния си шанс да триумфира в Ню Йорк, но година по-късно съвсем не изглежда да е така.

Нека погледнем как се справи Роджър през американското лято през последните пет години:

Торонто/Монреал

2010 - финал
2011 - трети кръг
2012 - не играе
2013 - не играе
2014 - финал

Синсинати

2010 - печели
2011 - четвъртфинал
2012 - печели
2013 - четвъртфинал
2014 - печели

US Open

2010 - полуфинал
2011 - полуфинал
2012 - четвъртфинал
2013 - четвърти кръг
2014 - полуфинал

Както се вижда, това не е първият случай, в който Роджър пропуска Мастърса в Канада, а в предишните два случая, когато го направи, се представи слабо в Ню Йорк. През 2012-а и 2013-а той за първи път от 2004-а не успя да достигне до полуфиналите. Но има и случаи като този през 2005 г., когато също не игра в Канада, но спечели на "Флашинг Медоус".

Но със сигурност в последно време се забелязва тенденцията Федерер да е по-предвидим в зависимост от предишните си представяния.

В този ред на мисли финалът в Торонто и титлата в Синсинати бяха знак, че той е в добра форма и успя да стигне до последните четирима в Ню Йорк.

Затова най-добрите прогнози ще могат да бъдат дадени след Синсинати, когато го видим на корта. Но ако се върнем към финала на Уимбълдън, той може да е добър знак и за представянето му на US Open. И не на последно място - той е правил "дубъл" Уимбълдън - US Open четири пъти в кариерата си в периода 2004 -2007.

Но ако погледнем по-негативно на решението на Федерер да не участва в Монреал, можем да стигнем до извода, че нещо не е наред с него и е решил да вземе още седмица почивка.

Усилията през миналия сезон вероятно са се отразили на тялото му, а в играта му се чете повече агресия на мрежата, която му носи успех, а в същото време той е в състояние да съхрани повече физическа енергия.

По-малко от полуфинал в Охайо ще бъде разочарование, но достигне ли го, ще е гаранция за добро представяне в Ню Йорк. Ясно е, че Роджър няма да може да се състезава още 10 години, както се иска на феновете му, но не бива да бъде отписван.

Това се потвърди и на Уимбълдън.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията