Пламен Марков - доза нормалност в ЦСКА

Нормалните на "Армията" биваха хулени и гонени

Sportinglife
Sportinglife 08:50 ч., 11 Авг 2015
0
929
Lap.bg

По ирония на съдбата новият живот на ЦСКА трябваше да започне в преизподнята на българския футбол. "Червената" футболна марка и "В" група не кореспондират една с друга. Изглеждат като две далечни вселени, като два противоположни полюса.

Но редица обстоятелства през последното десетилетие доведоха клуба до колапса, от който ще се възстановява с години.

Падението на ЦСКА като че ли беше предизвестено. Всичко опираше до време.

Просто нямаше как да не избие след поразиите на вечно почерпените "титани" и краля на алабалистиките Александър Томов.

И по време на двете управления на "Армията" липсваха много неща. Най-често липсваха заплати. Понякога нямаше витамини за футболистити и нафта за автобуса. Дори се случваше да няма кебапчета (тази изискана храна за спортисти) в чиниите на играчите.

Но нещото, което липсваше най-много в Борисовата градина, бе нормалността.

Повече от две десетилетия в ЦСКА нормалните не получаваха право на глас.

Колкото и малко да бяха, колкото и рядко да се появяваха хората с добри намерения и запазена ценностна система, биваха отказвани много бързо. Бяха хулени и гонени, а крадците викаха "дръжте крадеца".

Но с идването на Гриша Ганчев, който сам по себе си е далеч от еталон за нормалност в българския футбол, нещата на "Армията" се промениха.

Бизнесменът от Микре делегира цялата власт в клуба на Пламен Марков и това до момента е един от най-верните му ходове.

Малко хора могат да разчитат на такова голямо доверие от страна на Гришата, на каквото се радва Марков и дефакто той е човекът, който взима всички решения, касаещи спортно-техническата страна на нещата.

В клуба се знае, че той е шефът и въпросите се отнасят към него. След това Марков преценява дали да постави проблема пред Ганчев или не.

Централизирането на властта в ЦСКА няма как да не даде добър резултат, но най-добрата новина за клуба е, че тя бе съсредоточена у човек като Пламен Марков. Легендата на клуба е дозата нормалност, която толкова липсваше на "червените".

Рядко в българския футбол се срещат хора с поведението и мисленето на бившия национал.

Определят го за "мека Мария", само защото не действа с "мамата" и не налита като овен, което е еталон за футболно поведение у нас.

Вместо да громи врагове с хаплив език, Пламен Марков мисли как ЦСКА да излезе по-бързо от кризата. На мисъл му е да се налагат български футболисти, школата отново да повиши производителността си, да бъдат изчистени задълженията към държавата, да не се допускат нови изстъпления на публиката.

Това са жизненоважните теми за "армейците" и Марков се е фокусирал върху тях.

Дали щипката нормалност ще бъде достатъчна да промени вкуса на манджата на "Армията", ще покаже времето.

Но е хубаво, че все още има съвестни хора в ЦСКА, чието желание е да помогнат на клуба, а не да го дърпат още по-надолу.

То май и не остана накъде повече.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията