40,30,15, начало!

Какво са планирали за първите си седмици на тура членовете на елитната десетка?

Sportinglife
Sportinglife 09:20 ч., 02 Яну 2015
0
109
MWTC

40,30,15, начало!

Със завладяващия финал на купа „Дейвис” изпратихме един от най-наелектризиращите сезони в тениса за последните 10 години.

А последвалите няколко седмици на конкуриращи се помежду си демонстративни турнири изглеждаха като забавен пълнеж и дори доза разнообразие. Но със странните си регламенти и отсъствието на жажда за победа на всяка цена, напомниха на феновете за празнината, която отваря липсата на битките за големите трофеи.

Сега обаче обратното броене до старта на сезон 2015 навлиза в последните си часове и звездите за началото на поредната дива корида из календара на Мъжката тенис асоциация.

Ето какво са планирали за първите си седмици на тура членовете на елитната десетка.

Новак Джокович

Световният №1 не е човекът за изненадващи решения и промени. Сърбинът ще открие сезона с демонстративния турнир Mubadala Tennis Championship в Абу Даби на твърда настилка (1-3 януари), който спечели мината година с успехи над Джо-Вилфрид Цонга и Давид Ферер.

Този път от другата страна на мрежата може да застанат Рафаел Надал, Стан Вавринка, Анди Мъри, Николас Алмагро и Фелисиано Лопес.

Нататък Джокович ще дебютира в надпреварата в Доха, където отново може да се сблъска с Матадора, който ще защитава трофея си. Това са два теста за четирикратния шампион от Australian Open преди той да стъпи на корта в Мелбърн.

Властелинът при мъжете със сигурност ще иска да излекува раната от загубения от Стан Вавринка четвъртфинал с пети трофей на австралийска земя.

Роджър Федерер

След като получи хонорар от 4 млн. щатски долара за два дни участие в Международната тенис лига, Роджър Федерер може да си вземе кратка почивка от демонстративните турнири.

Маестрото избра както и миналата година да потегли с турнира в Бризбейн, където през 2014-а записа едва второ участие за последните 13 сезона. И ветеранът Лейтън Хюит го пречупи в три сета на финала.

Федерер призна, че все още не е избистрил напълно програмата си за 2015-а и ще вземе някои важни решения след Australian Open (19 януари – 1 февруари).

Представянето му в Мелбърн ще му покаже дали има шансове да се бори за завръщане под №1 в ранглистата, а и по принцип фокусът му през сезона ще е върху Големия шлем.

Затова и програмата на Роджър преди Australian Open е максимално изчистена и това ще е най-ранният индикатор за това, каква версия на Федерер ще видим през сезона и можем ли да се надяваме на нова порция от изумителния му тенис от 2014-а.

Рафаел Надал

Светът очаква осмото завръщане на Рафаел Надал на корта след тежка контузия или както в случая – серия от контузии. Матадора трябваше да се бори с болки в гърба, отключили на миналия Australian Open, контузия в китката, която го извади от „американското лято” в тениса, а в края на година и се оперира от апендицит.

„В момента всеки следващ мач ще е изпитания за мен”, приза Рафа, чиято психическа стабилност е видимо разклатена през последните месеци.

Испанецът обаче винаги е изумявал със способността си да се завръща още по-силен след травми и сега програмата му преди Australian Open е доста интензивна. Всъщност, календарът му съвпада с този на Новак Джокович с едно изключение – Надал има още една демонстративна проява на 14 януари непосредствено преди началото на големите битки в Мелбърн.

В „Rafa’s Summer Set”, Матадора ще излезе с благотворителна цел срещу Фернандо Вердаско в повторение на епичния им дуел от 2009-а, когато световният №3 грабна победата след 5 часа и 14 минути. След двубоя със своя сънародник, Надал ще изиграе и сет с местната легенда Марк Филипусис, а после на хоризонта идват големите мачове.

„Ще имам нужда от силно представяне в Мелбърн, за да ме мотивира за останалата част от сезона”, подсказа надеждите си за трофей финалистът от миналата година.

Стан Вавринка

В прав текст

„Когато Стан Вавринка играе най-добрия си тенис, той е сред най-вълнуващите играчи на планетата”, призна преди няколко месеца великият Джон Макенроу.

Швейцарецът със сигурност ще се нуждае от най-добрия си тенис, за да има дори микроскопичен шанс да защити трофея в Мелбърн, към който ще посегнат Джокович, Федерер, Надал, Нишикори, Димитров, Мъри.

Вавринка логично ще защитава титлата си в Ченай (5-11 януари), където пред 2014-а триумфира с 7-5 6-2 над Едуар Роже-Васлен, а след това се отправя към Австралия.

В Индия, Стан ще оглави схемата и ще се размине с триото Джокович-Федерер-Надал, както и с повечето тенисисти от Топ 20, така че реално пълният му потенциал може и да не бъде подложен на сериозен тест.

Кеи Нишикори

Откакто Майкъл Ченг седна в ложата на Нишикори, той моделира шампионско мислене у суперзвездата на Япония.

„Искам да достигна минимум полуфинал на всеки турнир от Големия шлем”, очерта мащабни цели за сезон 2015 световният №5.

Преди Australian Open, Кеи избра турнира в Бризбейн, където миналата година допусна обрат от Лейтън Хюит на полуфинал, а после австралиецът се справи и с Роджър Федерер по пътя към трофея.

Марин Чилич, който пречупи Нишикори на финала на US Open, се отказа от надпреварата заради травма, но схемата при мъжете все пак обещава нажежени битки под австралийското слънце, още преди екшънът да стигне до Мелбърн.

Анди Мъри

Анди Мъри избра доста хазартен път за набиране на скорост преди Australian Open, като реално няма да участва в ATP турнир.

Шотландецът преживя доста тежък сезон, в който не успя да защити нито един от четирите си трофея, а и постоянно трябваше да защитава почти революционното си решение да назначи Амели Моресмо за свой треньор въпреки незадоволителните резултати.

Мъри стартира на 1 януари на демонстративната надпревара Mubadala Tennis Championship в Абу Даби, а между 4-10 януари ще се включи заедно с Хедър Уотсън в неофициалното световно първенство за смесени отбори „Хопман къп”.

Практика е за Анди да има сравнително лека програма преди Мелбърн и досега това му донесе три финала в Мелбърн, последния от които през 2013-а.

Томаш Бердих

Григор Димитров

Първата ни ракета  е на прага на Топ 10, но нямаше как да не добавим името му към списъка. След най-силния сезон в кариерата му през 2014-а, Григор Димитров афишира, че иска да прибави нова титла на сметката си още в първия му турнир за годината в Бризбейн.

Именно в австралийския град през 2012-а, нашето момче достигна дебютния си ATP финал, където загуби от Анди Мъри, но в този момент кариерите на двамата са на коренно различни етапи от развитието си. В подготовката си за новия сезон, Григор се готви и с един от архитектите на успехите на великия Роджър Федерер - Пол Анакон.

През 2014-а, Димитров се огъна срещу Рафаел Надал, който по традиция играе страхотно в Мелбърн. Но 50-те му победи през сезона, трите титли и полуфиналът на Уимбълдън ни убедиха, че Григор има място в Топ 10. И битката за тази цел започва след броени дни.

Чехът отново избира да започне годината в Доха, където през миналия сезон Иво Карлович го спря още в откриващия мач след два тайбрека. Този път в схемата освен защитаващия трофея си Рафаел Надал е и световният №1 Новак Джокович.

Бердих има само този турнир на разположение, за да усети в игрова обстановка, доколко е успешно сътрудничеството с новия му треньор Дани Валверду. След това заминава за Мелбърн, където трябва да защити точките от четвъртфинала през 2014-а.

Милош Раонич

Канадецът ще излезе на корта в Бризбейн за втори път в кариерата си, след като през миналия сезон започна кампанията си директно на Australian Open. Раонич допълва звездната схема при мъжете в надпреварата от 4-11 януари, където са още Федерер, Нишикори, Димитров, шампионът Хюит, Бърнард Томич и Кевин Андерсън.

Милош имаше сериозни проблеми с травми в началото на 2014-а, но този път изглежда готов да измъчва и побеждава топиграчите с гръмотевичния  си сервис в търсене на 7 ATP титла преди старта на Australian Open.

Марин Чилич

Шампионът от US Openговореше за „нова действителност в тениса” след успеха му в Ню Йорк, но едничката титла в Москва оттогова засега не успява да ни убеди в думите му.

Хърватинът напусна финалния Мастърс в Лондон с три загуби, а сега контузия в рамото го принуди да се откаже от надпреварата в Бризбейн.

Чилич започва 2015-а с минорното настроение от края на миналия сезон и ще фокусира всичките си усилия да се възстанови за Australian Open.

Кеи Нишикори обаче също до последно не беше сигурен дали ще се възстанови от травма и ще може да участва в US Open, а в крайна сметка излезе в мача за трофея срещу хърватина. Да видим дали Марин е готов за подобен подвиг в Мелбърн.

Давид Ферер

След сезон на множество спадове и провали, Давид Ферер твърди, че отново е намерил формата, която ще му позволи да се бори с властелините в тениса. 32-годишният испанец не си оставя и миг време за почивка, като ще излезе последователно в турнирите в Доха и Оуклънд (където е 4-кратен шампион).

Финалът в Нова Зеландия, към който Ферер несъмнено се цели, е на 17 януари. Така ибериецът почти няма да има време за възстановяване преди започващия два дни по-късно Australian Open. Явно Ферер няма никакви съмнения в перфектната си физическа подготовка и има нужда да наблегне на минутите на корта.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията